Țestoasa din Mary River, în Australia, care are o alură punk, din cauza algelor care îi cresc pe cap, a fost înscrisă pe lista reptilelor amenințate cu dispariția de către Zoological Society of London (ZSL), scrie AFP.

Testoasa din Mary RiverFoto: Captura YouTube

Această țestoasă, cu numele științific Elusor macrurus, trăiește în statul australian Queensland și în special în apele fluviului Mary. Este "foarte specială”, subliniază într-un comunicat ZSL, care a adăugat în această săptămână 100 de noi specii de reptile la lista EDGE, creată în 2007.

Țestoasa de Mary River mai are ceva specific: cloaca, care servește pentru urinare sau depunerea ouălor, îi permite să respire sub apă prin intermediul pielii.

"Această țestoasă este capabilă să rămână foarte mult timp sub apă - până la trei zile - fără să revină la suprafață, grație acestei stranii capacități”, a explicat Rikki Gumbs de la Imperial College London, care a participat la realizarea listei EDGE.

O altă curiozitate a speciei: unii indivizi pot avea capul acoperit cu o creastă verde, formată din alge.

Recunoscută ca specie separată doar în 1994, această țestoasă a suferit din cauza celebrității devenind un popular animal de companie în anii 1970 și 80. De asemenea, habitatul său natural a fost distrus prin construcția de baraje. Maturitatea sa sexuală este tardivă, uneori nu înainte de 25 de ani.