Igor, un tigru siberian care trăieşte la Grădina Zoologică din Szeged, un oraş din sudul Ungariei, a devenit miercuri primul animal din lume aparţinând acestei specii care a beneficiat de un tratament cu celule stem, ce i-a fost administrat contra unei afecţiuni la nivelul unui şold, informează Xinhua, citată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Felina în vârstă de 13 ani, care suferea de mai mulţi ani din cauza unor dureri la nivelul articulaţiilor şoldului, a fost tratată cu tehnologia Lipogems, folosită deja cu succes în Ungaria pentru tratarea afecţiunilor de şold în cazul unor pacienţi umani. Igor a devenit astfel primul tigru siberian tratat cu procedura Lipogems, bazată de celule stem.

Tehnica vindecă articulaţiile şoldului cu ajutorul unui ţesut cultivat în laborator pe baza unor ţesuturi adipoase prelevate din organismul pacientului, care conţin celule stem, ce au rol regenerator. La fel ca în cazul pacienţilor umani, tigrul siberian Igor a suportat miercuri o intervenţie chirurgicală similară. Această tehnologie, creată pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii pacienţilor suferind de afecţiuni ale articulaţiilor şoldului, a fost inventată în Italia în anul 2010.

"Articulaţia de şold a lui Igor a fost tratată la fel ca articulaţia de şold a unui om. În timpul acestui tratament cu celule stem, o cantitate mică de ţesut adipos a fost prelevată din corpul pacientului - în cazul de faţă, Igor - care, după purificare mecanică, a fost implantată în timpul unei proceduri ce durează între 40 şi 60 de minute în articulaţia ce are nevoie de tratament", a explicat Robert Gippert, medic veterinar principal la Ro-Vet Small Animal Clinic din Kaposvar.

Procedura Lipogems este disponibilă în Ungaria pentru medicina umană de mai mulţi ani, însă aplicaţiile sale în medicina veterinară au apărut abia recent. Dintre ţările din centrul şi estul Europei, această tehnică este disponibilă doar în Ungaria, unde medicii veterinari au tratat deja mai mulţi câini şi cai cu afecţiuni la nivelul şoldurilor. Medicii veterinari ungari se aşteaptă ca recuperarea tigrului Igor să fie completă la finalul unei perioade de convalescenţă care va dura trei luni