Oamenii de știință au izolat pentru prima dată cele două forme diferite de molecule de apă. Este cunoscut faptul că moleculele de apă sunt de două tipuri, în funcție de cei doi "izomeri" distincți. Acestea au proprietăți ușor diferite la nivel atomic. Prin separarea celor doi izomeri, cercetătorii au reușit să demonstreze că fiecare se comportă diferit atunci când suferă reacții chimice, scrie BBC.

ApaFoto: Google

În termeni de bază, moleculele de apă sunt alcătuite dintr-un singur atom de oxigen legat de o pereche de atomi de hidrogen. Cu toate acestea, moleculele pot fi divizate și mai mult pe baza unei proprietăți a nucleelor atomilor de hidrogen - "rotația".

Această proprietate a nucleelor de hidrogen afectează rotația moleculelor de apă în sine. Dacă rotirea nucleară a celor doi atomi de hidrogen din apă este orientată în aceeași direcție, rezultatul se numește "ortho"-apă. Dacă este orientată în direcții diferite, produsul este cunoscută sub numele de "para"-apă.

Co-autorul studiului, Prof Stefan Willitsch, a declarat că descoperirile ar putea ajuta la îmbunătățirea controlului asupra altor tipuri de reacții chimice: "Cu cât putem controla mai bine starea moleculelor implicate într-o reacție chimică, cu atât mai bine pot fi investigate și înțelese mecanismele care stau la baza reacției ".