Nervii persoanelor paralizate ar putea fi "reconectați" pentru a reda capacitatea de mișcare a acestora, potrivit unor chirurgi australieni, scrie BBC News.

Conexiuni nervoase Foto: Captura Vimeo.com

Pacienții care au trecut prin această procedură pot acum să se hrănească singuri, să învârtă cheia în yală sau să folosească tastatura unui computer. Paul Robinsons, din Brisbane, susține că operația inovatoare i-a oferit un grad de independență la care nu ar fi sperat.

Funcțiile normale complete nu sunt restaurate, însă medicii susțin că schimbarea este una semnificativă. Leziunile la nivelul măduvei spinării, de exemplu, oprește procesul de transmitere a semnalelor de la sistemul nervos spre restul corpului. Pacienții care au participat la studiile clinice sufereau de tetraplegie. Însă mai putea să miște unii mușchi din partea de sus a brațelor.

În timpul procedurii, nervii funcționali care conduc de la măduva spinării spre acești mușchi au fost reconectați. Aceștia au fost tăiați și atașați în alte zone, pentru a extinde zona de control asupra mușchilor. De exemplu, nervii care până în acel moment ajutau la mișcarea făcută de palmă, au fost folosiți pentru a controla și mușchii degetelor.

"Credem că operația de transfer al nervilor oferă o nouă opțiune interesantă, oferind indivizilor care suferă de paralizie posibilitatea de a-și recâștiga funcțiile brațelor și ale mâinilor pentru a realiza acțiuni necesare în viața de zi cu zi", a declarat Dr Natasha van Zyl de la Austin Health, Melbourne.

În cazul pacienților cu paralizie completă, această procedură nu poate fi aplicată.