Variația unei gene specifice ar putea fi corelată cu trăsături benefice în formarea de legături și satisfacția față de relații în primii ani de căsnicie, potrivit unui nou studiu publicat de Universitatea Arkansas, relatează Medicalexpress.

NuntaFoto: Wavebreak / Profimedia Images

Cercetările recente arată că o variație numită „CC” a genei CD38 este asociată cu niveluri crescute de mulțumire.

Pornind de la această premisă, psihologul Anastasia Mahanova și colegii ei au folosit date ale unui studiu privind genotipul unor tineri pentru a explora dacă există vreo corelație între variația CD38 CC și nivelurile de încredere, iertare și satisfacție față de căsnicie.

Cercetătorii au descoperit că indivizii ce prezintă variația CC au raportat niveluri mai ridicate de percepții considerate benefice relațiilor de succes, în special în cazul încrederii.

Satisfacția față de căsnicie tinde să înceapă sus iar apoi să scadă, afirmă Mahanova, profesor asistent de psihologie și autorul principal al studiului publicat în revista Nature Scientific Reports.

„Am fost interesați să vedem dacă o parte din motivele pentru care unele persoane au dificultăți în a menține satisfacția față de relație în perioada de după căsătorie se datorează unor potențiale predispoziții genetice”, afirmă aceasta.

Echipa de la Universitatea Arkansas a studiat 142 de tineri căsătoriți - 71 de cupluri - un subset al unui grup mai mare folosit în alte studii, prelevând mostre de ADN de la aceștia la trei luni după ce s-au căsătorit.

Cuplurile au fost de asemenea rugate să completeze un chestionar în momentul prelevării ADN-ului iar apoi odată la 4 luni timp de 3 ani.

Cercetătorii au comparat la sfârșitul studiului răspunsurile din chestionare completate de voluntarii care prezentau variații la gena CD38 cu cele ale subiecților care prezentau variația specifică CC, cei din urmă raportând niveluri mai ridicate de satisfacție față de mariaj.

„Indivizii [cu variația] CC s-au simțit mai recunoscători pentru partenerul lor, au raportat încredere mai mare în partenerul lor, erau mai iertători față de partenerul lor și mai satisfăcuți de căsniciile lor”, au notat cercetătorii în studiu.

Deși cercetarea indică o posibilă corelație genetică în satisfacția față de căsnicie, Mahanova subliniază că acest lucru nu înseamnă că persoanele fără variația CC nu pot avea relații fericite.

„Nu înseamnă că persoanele care n-au genotipul CC sunt condamnate să aibă probleme”, afirmă aceasta, precizând că „însă este mai probabil să aibe probleme în aceste domenii, așa că acele persoane ar trebui să depună eforturi mai mari în domeniile respective”.