Cum vrea China să fenteze încălzirea globală Care aveți lot pe Marte, să puneți lucernă! De ce nu stau muștele să le prindem? ● Libidoul femeilor crește cu cât bărbații fac mai multă treabă prin casă

Colonia de pe MarteFoto: Air Company

Cum vrea China să fenteze încălzirea globală

Încălzirea asta globală nu lovește selectiv. Ba dimpotrivă, lovește pe toată lumea de nu se vede. China nu avea cum să scape, și uite așa s-au trezit chinezii că, pe de o parte, au sute de mii de hectare de terenuri arabile afectate de secetă, prin nord s-a lăsat cu niște inundații de vorbesc ăia singuri, iar prin sud îi lovește al șaptelea taifun de anul ăsta.

Unde mai pui că, în provincia Sichuan, mii de fabrici au fost închise temporar, iar angajaților din magazine și clădiri de birouri li s-a cerut să o lase mai moale cu consumul de electricitate, ca populația să nu resimtă criza energetică. De ce? Păi, tot pe fondul secetei, hidrocentralele (care produc circa 80% din totalul de energie care se consumă în provincia amintită) nu prea mai au cu ce funcționa. Nivelul apelor e pe la jumătate, deci e cum nu se poate mai rău.

Dar, oameni inventivi, chinezii spun că au o soluție. Mă rog, nu toți chinezii spun asta, ci ministrul agriculturii, Tang Renjian, citat de Phys.org. Cel puțin în cazul secetei, autoritățile chineze susțin că vor contracara efectele provocând ploi artificiale și folosind niște agenți chimici care limitează nivelul evaporării.

În aceeași ordine de idei, pe site-ul Ministerului Agriculturii din China se anunță că se depun toate eforturile pentru ca producția să nu scadă, ba pe alocuri chiar să crească. Nu de alta dar, dacă scade producția agricolă în China, o cam îmbulinăm toți. Uite, dom`ne, măcar pentru asta și tot merită să îi apreciezi. Au ei știri pozitive chiar și când zici că vine apocalipsa climatică peste ei? Au.

Care aveți lot pe Marte, să puneți lucernă!

Dacă ați decis să vă încercați norocul pe Marte, alături de prietenul vostru Elon Musk, noi nu vom fi răi să vă recomandăm să mai vizionați odată filmul „Don`t look up!”. De ce să vă stricăm tot cheful? Mai bine să gândim și noi pozitiv precum chinezii și să vă învățăm ce să faceți odată ajunși acolo. Mă rog, nu noi, ci niște cercetători americani vă învață, într-un studiu publicat în revista PlosONE.

Și, zic oamenii ăștia, primul lucru pe care trebuie să îl uitați este ceea ce ați văzut în filmul „Marțianul”, ăla în care Matt Damon cultivă și mănâncă numai cartofi de i se acrește sufletul. Nu vă luați după el că nu e fezabil! Trebuie să vă bazați pe resursele pe care le aveți. Spre exemplu, solul. E vulcanic, fără nutrienți, deci prea mare recoltă de cartofi nu o să faceți voi acolo. Dar, există o soluție. Lucerna.

În latină, Medicago sativa. După testele efectuate în laborator, se pare că lucerna crește în solul marțian fără probleme. Dar tot vă trebuie apă, iar aia de pe Marte nu doar că e înghețată, mai e și potroacă de sărată ce este. Pentru asta trebuie să o tratați cu niște bacterii marine pe care le aduceți cu voi, apoi o filtrați prin rocă vulcanică și... aia e. Aveți și apă.

Acum, lucerna aia nu e de mâncare, că e plantă furajeră. Dar, dacă o veți folosi pe post de compost, în solul astfel fertilizat puteți crește napi, ridichi, salată, mai ceva ca în grădina pe care o aveați pe planeta natală. Iată cum veți avea nu doar o dietă diversificată, ci veți arăta și ca niște zei olimpieni. Case solved!

De ce nu stau muștele să le prindem?

Dacă ați avut vreodată această dilemă existențială, și sigur ați avut-o, iată că primiți și explicația științifică. Ea este oferită de doi cercetători americani de la Universitatea din Florida, citați de The Conversation, între cele două organizații existând, de altfel, și un parteneriat.

Astfel, la această problemă de interes global, explicația este că muștele, din anumite puncte de vedere, sunt ceva mai bine adaptate la mediu. Spre exemplu, vederea lor este una inferioară față de cea a omului. Normal.

Pentru o muscă, imaginile din lumea înconjurătoare apar ca niște pixeli uriași. Dar, pe de altă parte, ele au capacitatea de a percepe mai multe flash-uri de lumină pe secundă decât o facem noi. Ele prind vreo 250/secundă, noi doar vreo 60.

Dacă ți-ai da întâlnire cu o muscă și ai scoate-o la un film, nu o să priceapă nimic. Tu vezi filmul, ea vede doar niște imagini statice, ca un slide-show. Ei bine, tocmai de asta ele reacționează mult mai rapid ca voi la mișcare. Treaba este că, pe întuneric, musca e derutată. Dar nici tu nu vei face cinste la câteva miliarde de ani de evoluție, dacă te apuci să alergi după muște pe întuneric. Mai ales că ele pot simți curenții de aer pe care tu îi produci când te agiți pe acolo. Din această cauză, spun specialiștii, e bine să adoptați niște tehnici avansate, peste capacitatea de înțelegere a unei muște.

Spre exemplu, să încercați să o prindeți pe poziție viitoare. Creierul ei nu îi permite să se prindă de strategia asta. Apoi, mai există și varianta hârtiei de muște sau a altor capcane inventive. Sau, pur și simplu, aerisiți și voi camera! Cam atât le-a ieșit și cercetătorilor.

Libidoul femeilor crește cu cât bărbații fac mai multă treabă prin casă

Un studiu deosebit de interesant și de o importanță vitală pentru bunul mers al omenirii, studiu publicat în The Journal of Sex Research, ne detaliază niște aspecte la care nu s-ar fi așteptat mai nimeni.

Spre exemplu, femeile se simt mai atrase sexual de partenerii lor dacă aceștia sunt dispuși să împartă cu ele treburile casnice. Nici nu vrem să ne gândim ce iese, dacă bărbații ar face singuri toate treburile.

Dar, s-au gândit autorii studiului, care au analizat trei categorii de femei: cele care într-o relație muncesc mai mult decât bărbații, cele care împart egal munca, apoi cele care se bucură de parteneri care muncesc mai mult. După cum era de așteptat, cele care muncesc de se spetesc nu mai au aproape niciun pic de energie pentru prostioare.

Restul sunt fericite și gata de toate cele. Dar și aici e cu schepsis. Zice studiul că mai sunt și alți factori în ecuație. Spre exemplu, apariția unui copil înseamnă mai multă muncă pentru femei, adică adio egalitate, respectiv pa și pusi sex. Ar mai fi și plictiseala. Cu cât o relație este mai îndelungată, cu atât partenerii tind să aibă mai mult fantezii... culinare. Iar aici, decât să te vadă pe tine, iar și iar și iar, femeia mai bine muncește în plus. Deci, cum o dai, tot nu e bine. Dacă și știința o spune...