​Șansele de a găsi viață extraterestră în Calea Lactee ar trebui recalculate ● Ce boală infecțioasă tocmai a detronat Covidul? ● Vă e frică de injecții? Iată rezolvarea! ● Peste 18 milioane de dolari vor fi investiți într-un muzeu dedicat lui Albert Einstein

atmosferăFoto: CLAUS LUNAU / Sciencephoto / Profimedia

Șansele de a găsi viață extraterestră în Calea Lactee ar trebui recalculate

S-ar părea că viața nu e chiar așa răspândită în Calea Lactee pe cât se preconiza. Sau, cel puțin, ar trebui refăcute calculele. Asta o spun mai mulți astrofizicieni într-un studiu publicat recent în revista Astrophysical Journal Letters.

De unde schimbarea de paradigmă? Păi, oamenii de știință tocmai au observat o planetă, botezată GJ 1252b, care orbitează o stea din categoria piticelor roșii, undeva pe la 65 de ani lumină de noi. Ce este interesant la planeta asta este că se află la o distanță mică față de steaua ei, iar presiunea exercitată de stea a dus la dispariția atmosferei planetei.

Practic, GJ 1252b, care efectuează o orbită completă în circa 12 ore, ar avea o temperatură medie pe timpul zilei de 1.227 de grade Celsius, o situație care face imposibilă viața așa cum o știm noi. Dat fiind faptul că din peste 5.000 de stele care au fost semnalate în vecinătatea sistemului nostru solar, marea lor majoritate e reprezentată de pitice roșii, șansele ca planetele care le orbitează să fie în aceeași situație ca GJ 1252b este uriașă.

Nu vă faceți griji însă. Există încă o sumedenie de stele similare soarelui nostru, cu planete numai bune să găzduiască viața. Noi să inventăm motorul warp și mai stăm de vorbă după aia.

Ce boală infecțioasă tocmai a detronat Covidul?

Pe măsură ce cazurile de Covid scad de la o zi la alta, și pe măsură ce rata mortalității s-a redus dramatic în urma campaniilor de vaccinare globale, o altă boală infecțioasă s-a instalat în top. De fapt, ea nu plecase niciodată. Era tot acolo, doar că nu mai vorbea nimeni despre ea... tuberculoza.

Tuberculoza continuă să ucidă în medie 4.109 de persoane zilnic. Asta înseamnă circa 1,5 milioane de decese anual. Cum decesele cauzate de Covid s-au redus la 1.449/zilnic și sunt în continuă scădere, lumea își îndreaptă atenția din nu spre tuberculoză.

Problema este că miliarde de dolari au fost alocați luptei împotriva Covid, încât cele alocate luptei împotriva tuberculozei au scăzut dramatic. Mai mult, țara care era în topul finanțatorilor de profil, Marea Britanie, nu a mai oferit niciun sfanț anul acesta. Problema și mai gravă este că bacteria Mycobacterium tuberculosis, cea care produce boala, a devenit rezistenă la antibioticele cunoscute.

Ce este de făcut într-o atare situație? Păi, susțin oamenii de știință, ar fi nevoie de o mobilizare uriașă și de alocarea unor resurse importante, așa cum s-a făcut în cazul pandemiei recente. Dacă s-ar face astfel de eforturi, tuberculoza ar fi deja pe lista bolilor eradicate. Ah, am uitat ceva. Tuberculoza afectează în special populațiile din țările sărace, în general cele din Africa și Asia. Deci, șansele să vedem vreo mobilizare poți să zici că sunt aproape nule.

Vă e frică de injecții? Iată rezolvarea!

O echipă de cercetători de la Universitatea Tsukuba din Japonia tocmai a prezentat în revista Scientific Reports o soluție la des întânita fobie față de ace și injecții. Care este ea? Un roboțel îmblănit care se fixează pe mână.

Botezat Reliebo, roboțelul se fixează pe mâna pacientului temător, este dotat cu perne de aer care se umflă în funcție de mișcările brațului, și emite căldură. Din testele efectuate până în prezent pe zeci de subiecți, a rezultat că roboțelul nu doar că e simpatic și ridică nivelul de oxitocină în rândul celor testați, adică îi face mai fericiți, dar și reduce senzația de înțepătură resimțită la momentul injecției.

Acum, după ce l-au construit, japonezii și-au dat seama că îl pot folosi eficient pe timpul pandemiei, unde contactul cu oamenii este restricționat. Mai mult, ei lucrează acum la o variantă care să le permite să se conecteze cu pacientul prin intermediul realității virtuale. Oricum, când o să afle pacienții cât îi costă, o să uite și de ace și de tot.

Peste 18 milioane de dolari vor fi investiți într-un muzeu dedicat lui Albert Einstein

Guvernul israelin a decis să ofere suma de 6 milioane de dolari pentru ridicarea primului muzeu din Israel dedicat lui Albert Einstein. Alte 12 milioane de dolari vor fi oferite de Universitatea Ebraică din Ierusalim, cea care va și găzdui muzeul, în campusul Givat Ram.

Muzeul se dorește unul interactiv, cu spații destinate nu doar unei impresionante colecții de documente aparținând marelui fizician, ci și cu săli în care vor fi efectuate demostrații științifice bazate pe descoperirile acestuia.

Albert Einstein a fost unul dintre fondatorii Universității Ebraice și, înainte de a se stinge din viață, a donat instituției colecția sa de manuscrise, peste 85.000 la număr, ceea ce o face, de departe, cea mai mare colecție de acest gen din lume.

Decizia guvernului vine după mai bine de zece ani de dezbateri însă, până la urmă, iată, a primit undă verde. Timpul oricum e relativ, ar fi zis chair Einstein, important e că se face.

Sursa foto: profimediaimages.ro