​Cei care cred în paranormal tind să se sperie mai ușor de vaccinul anti-Covid ● Niciun asteroid apocaliptic nu ne amenință în următorii 100 de ani ● Am eșuat cu programele de reducere a încălzirii globale ● Va trebui să vă schimbați atitudinea față de insecte

paranormalFoto: Vitalez1988 | Dreamstime.com

Cei care cred în paranormal tind să se sperie mai ușor de vaccinul anti-Covid

De când a început toată nebunia cu pandemia și, ulterior, cu reacțiile publicului în legătură cu vaccinurile împotriva Covid-ului, s-au tot realizat studii și sondaje de opinie pentru a se observa ce categorii de oameni tind să dezvolte un grad sporit de reticență față de acestea.

Din primele date a devenit evident că oamenii cu idei religioase puternice și cei conservatori prezintă un grad ridicat de neîncredere față de vaccinuri. Sociologii de la Universitatea din West Virginia au mers însă și mai departe și și-au îndreptat atenția și către un grup ignorat până în prezent, respectiv cel al persoanelor care cred în fenomene paranormale.

Oamenii de știință au realizat un sondaj de opinie, în cadrul căruia au cerut unui număr de 1.734 de participanți să răspundă unor întrebări. Ca să nu o lungim, a reieșit că oamenii care sunt convinși de existența fenomenelor paranormale au o reticență crescută față tot ceea ce înseamnă vaccinuri. Ceea ce este și mai interesant este că acest grup este chiar mai predispus să evite vaccinarea decât persoanele religioase sau cele conservatoare.

Acum, la ce ne folosește o astfel de informație pe care, sincer, oricum o intuiau mulți dintre noi? Păi, răspund tot autorii studiului publicat în revista Sociology of Religion. Respectiv, să aflăm originile reticenței față de vaccinuri. Odată aflate sursele temerilor, va fi mai ușor să le explici oamenilor că, de fapt, ele sunt neîntemeiate. Bine, acum să vedem și cum îi vor convinge pe cei care cred în fantome și spiriduși că trebuie să aibă și o abordare științifică a problemei.

Niciun asteroid apocaliptic nu ne amenință în următorii 100 de ani

Un asteroid cu diametrul între 330 și 740 de metri va trece pe lângă Terra, la 1 noiembrie, cu o viteză mai mare de 68 de ori decât cea a sunetului, respectiv 84,500 de kilometri pe oră. Botezat 2022 RM4, asteroidul se va apropia la maxim 2,3 milioane de kilometri de noi, ceea ce înseamnă de circa șase ori mai mult decât distanța dintre Terra și Lună.

În concluzie, nu ni se întâmplă nimic, nu intrați panică, e doar o glumă de Halloween a sistemului nostru solar. Acum, dacă tot a venit vorba, specialiștii NASA, cei care au și anunțat informațiile legate de 2022RM4, ne spun că, de când au lansat sistemul de detectare a asteroizilor din sistemul nostru solar, ATLAS, peste 28.000 de asteroizi și 6 comete se vor apropia mai mult sau mai puțin de Terra în viitorul apropiat.

Mai mult, ne liniștesc cei de la NASA, pentru cel puțin 100 de ani de aici încolo nu trebuie să vă faceți griji că veți avea soarta dinozaurilor. Oricum, după succesul americanilor în misiunea lor de a devia asteroidul Dimorphis de pe traseul său, China a anunțat că dezvoltă un program similar, care își propune să devieze un alt asteroid, botezat Bennu. Mai exact, chinezii vor să lanseze 23 de rachete Long March 2 care să se izbească de asteroidul pomenit care, apropo, are un diametru de circa 490 de metri.

Am eșuat cu programele de reducere a încălzirii globale.

Dacă la pericolele venite din spațiu stăm bine, nu același lucru se poate spune despre cele de aici, de pe planetă. Mai exact, în ciuda tuturor propunerilor și măsurilor luate de a reduce emisiile gazelor cu efect de seră, tot nu e suficient. Prin urmare, temperaturile globale vor crește cu 2,1-2,9 grade Celsius până la finele secolului, adică fix ce voiam să evităm.

Conform Convenției de la Paris din anul 2015, ținta era ca temperaturile să nu depășească 1,5 grade Celsius. Însă, din câte se pare, eforturile de până acum nu sunt suficiente. Partea bună, spun specialiștii, am mai putea face ceva. Partea cu adevărat proastă este că ar trebui să luăm măsuri urgente până în 2030, iar șansele ca așa ceva să se întâmple sunt destul de reduse.

Nici nu vrem să vă mai speriem căci, așa cum spun și specialiștii, te cam ia cu călduri de la ce vine cu încălzirea asta globală.

Va trebui să vă schimbați atitudinea față de insecte

O echipă internațională de cercetători ne anunță că trebuie să ne schimbăm atitudinea față de insecte. Nu le mai priviți ca pe niște târâtoare urâte, însetate de sânge omenesc, ci ca pe niște creaturi drăgălașe care au grijă de mediul înconjurător!

Nici să nu vă gândiți să puneți ochii pe ele ca potențială sursă de hrană, așa cum le-au sclipit deja ochii unora dintre voi căci, fără insecte, viitorul nu sună deloc bine. Ia lăsați-le în pace și mai mâncați și altceva! De fapt, numărul insectelor este în continuă scădere, iar asta e abia pentru a doua oară în istoria vieții.

Primul moment de acest gen s-a petrecut acum circa 252 de milioane de ani, în timpul celei mai mari extincții a vieții înregistrate vreodată, cea de la finalul Permianului. Mai exact, nicio altă mare extincție, nici măcar aia care a dus la dispariția dinozaurilor, nu a afectat insectele.

Beneficiile aduse de insecte sunt uriașe, susțin autorii studiului publicat în revista Ecology and Evolution. Ele nu doar că se află într-o simbioză perfectă cu flora și fauna dar, dispariția lor ar duce la dezechilibre greu de imaginat. Protejarea lor, spun cercetătorii ar trebui să înceapă, în primul rând, cu educarea populației planetare și cu o schimbare majoră de atitudine.

Bun, pe asta am prins-o. E frumos, înălțător, ba chiar înduioșător. Dar, apropo de simbioză perfectă, ce facem dacă apare prin casă vreun gândac din ăla urât de bucătărie? Îl pupăm, îl hrănim și vorbim cu el, sau avem voie să îi tragem un papuc în cap? Asta nu ni s-a spus în studiu și chiar ar fi fost interesant de aflat.

Sursa foto: Dreamstime.com