​Misteriosul efect al drumurilor romane, pe care îl simțim și azi ● Doi vulcani au erupt în Rusia ● Noi cazuri de COVID și noi decese au fost anunțate de China

roman roadFoto: Jesus2383 | Dreamstime.com

Misteriosul efect al drumurilor romane, pe care îl simțim și azi

Că romanii au construit drumuri care să reziste nu este un secret. O știe toată lumea. În fapt, în punctul de maximă expansiune a Imperiului Roman, la începutul celui de al II-lea secol d.Hr., drumurile romane acopereau peste 80.000 de kilometri.

Inițial au fost construite pentru a facilita deplasarea trupelor militare, însă un efect neașteptat s-a resimțit la scurtă vreme după crearea lor și se resimte chiar și astăzi. Mai exact, dacă trăiți în apropierea unui fost drum roman, chiar dacă el a fost schimbat cu unul modern, aveți șanse mari să vă aflați într-o zonă prosperă.

Deși scopul lor inițial era legat de deplasarea trupelor, drumurile au ajuns să lege orașe și așezări importante. Astfel, au avut o contribuție majoră la dezvoltarea economică a acestora. Un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Göteborg arată că acest tipar s-a păstrat și astăzi în mare parte.

Studiul publicat în revista Journal of Comparative Economics susține însă că în tot acest tipar există un element crucial, apariția centrelor comerciale. Astfel, modelul identificat de specialiștii suedezi se aplică preponderent zonei europene, acolo unde marile centre urbane au rămas relativ în aceleași locuri ca acum 2.000 de ani. Tiparul nu se aplică însă în nordul Africii sau în Orient, acolo unde caravanele au reprezentat principalul mijloc de transport, iar centrele urbane erau și mai sărace, dar și mai disparate decât cele europene.

Revenind la Europa, interesant este că, susțin specialiștii amintiți, în ciuda căderii Imperiului Roman și a haosului care a cuprins Europa ulterior acestui moment, era de așteptat ca polii economici și infrastructura economică să se schimbe. Și totuși, tiparul urban a rămas în mare parte neschimbat.

Doi vulcani au erupt în Rusia

Doi vulcani eu erupt aproape simultan în Peninsula Kamceatka, la circa 6.000 de kilometri est de Moscova. Ambele erupții au fost precedate de un puternic cutremur înregistrat la finalul săptămânii trecute.

Oficiali ai Academiei de Știință Ruse au declarat că, în cazul vulcanului Kliucevskaia Sopka, cel mai înalt vulcan activ din Eurasia (4.754 de metri), au fost semnalate până la zece explozii pe oră, însă acesta nu prezintă un pericol pentru comunitățile umane din zonă. Un al doilea vulcan, situat la doar câteva zeci de kilometri distanță de primul, a erupt aproape simultan, eliberând cantități însemnate de lavă și cenușă vulcanică.

Specialiștii sunt de părere că aceste două erupții nu reprezintă decât etapa incipientă a unei erupții de proporții sau chiar a mai multora. Peninsula Kamceatka este una dintre zonele cele mai active din punct de vedere al activității geotermale, cu aproximativ 30 de vulcani activi înregistrați într-un areal relativ restrâns.

Erupțiile vin la doar un an după activarea a trei vulcani în Alaska, o dovadă a faptului că activitatea geotermală din această parte a lumii este una în continuă creștere.

Noi cazuri de COVID și noi decese au fost anunțate de China

Două decese au fost anunțate la Beijing de către autoritățile chineze, odată cu creșterea numărului cazurilor de persoane infectate cu virusul Covid la 962, după ce duminică fuseseră înregistrate 621 de cazuri.

Cele două persoane decedate aveau 91, respectiv 88 de ani, și ambele sufereau de afecțiuni grave. Duminică, un alt caz, cel al unui bărbat de 87 de ani, fusese raportat. Circa 600 de zone ale capitalei au fost declarate „zone de risc major”, ceea ce înseamnă că locuitorii vor întâmpina noi restricții de circulație. De asemenea, mai multe școli au fost închise, iar angajaților mai multor companii li s-a cerut să lucreze de acasă.

La nivelul întregii țări, numărul cazurilor de infectări cu virusul Covid a crescut cu 27.000 numai astăzi, conform Comisiei Naționale pentru Sănătate. Datele vin pe fondul relaxării măsurilor de carantină luate în ultima perioadă de autorități.

Sursa foto: Dreamstime.com