​Terra se va schimba dramatic până la finalul secolului Virgin Galactic reia zborurile la o lună după falimentul Virgin Orbit Misterul scheletelor umane din Gran Canaria încă așteaptă să fie dezlegat

taifun văzut din satelitFoto: Irina Dmitrienko / Panthermedia / Profimedia

Terra se va schimba dramatic până la finalul secolului

Secete, inundații, extreme ale ale temperaturilor, tornade, incedii de vegetație, furtuni și altele, adică ceea ce vedeți deja azi, nu reprezintă decât vârful aisbergului. E doar o mostră din ceea ce va veni, ne spune un studiu apărut în revista Earth's Future.

Studiul ăsta, redactat de cercetători din Turcia și SUA, ne mai arată nouă cum va arăta planeta noastră în următoarele decenii, cel mult până la finele secolului. Spre exemplu, minim o suprafață echivalentă a 38-40% din zona continentală, ba poate una care să depășească 50% din zona de uscat, va intra într-o altă zonă climatică.

În ordinea asta de idei, 89% din suprafața Europei și 66% din cea a Americii de Nord ar intra într-o zonă climatică diferită. Zonele deșertice vor acoperi 34% din uscatul Terrei (31% ocupă în prezent), iar cele tropicale ar ajunge de la 23 la 25%. Africa, Australia și America de Sud nu vor cunoaște schimbări ale zonelor climatice. În schimb, se vor confrunta cu extreme ale vremii.

Asta înseamnă o refacere a hărții climatice a planetei (care definea cele cinci zone climatice actuale), pentru prima dată de la crearea sa în 1884 de către cercetătorul ruso-german, Wladimir Köppen. De fapt, susțin autorii studiului, harta aia ar trebui deja schimbată, având în vedere că 14,77% din zona de uscat a Terrei a intrat deja într-o zonă climatică diferită, și asta de la începutul secolului al XX-lea.

Singura parte bună în tot ce zic oamenii ăștia este că situația este încă reversibilă. Dar placa asta cu măsurile care trebuie luate urgent ați auzit-o deja, cu siguranță, de vi s-au strepezit urechile.

Virgin Galactic reia zborurile la o lună după falimentul Virgin Orbit

Se zice că e bine să nu pui toate ouăle în același coș. O zicală care i se potrivește de minune multimiliardarului britanic Richard Branson, mai ales după ce Virgin Galactic Holdings, compania de turism spațial deținută de acesta, va relua zborurile comerciale luna viitoare. Asta la doar o lună după ce o altă companie cu profil similar, tot a lui Brason, Virgin Orbit, a intrat oficial în faliment.

Compania, care a vândut deja 200 de bilete la prețul de 450.000 de dolari bucata, nu a mai efectuat niciun zbor din anul 2014, după ce un pilot și-a pierdut viața într-un accident. De asemenea, lipsa angajaților, precum și problemele cu lanțul de aprovizionare, au determinat amânarea zborurilor pe o perioadă îndelungată.

Până la primul zbor comercial care va avea loc în luna iunie a acestui an, un ultim zbor de test va fi efectuat la finele acestei luni. Echipajul va fi format din două femei și doi bărbați, toți având experiență în pregătirea astronauților NASA.

Misiunea va dura circa 90 de minute, au anunțat oficialii Virgin Galactic, și îi va purta pe membrii echipajului la o altitudine de 80 de kilometri, acolo unde vor experimenta câteva minute în imponderabilitate.

Comparativ cu alte companii spațiale private (Blue Origin sau SpaceX) care folosesc rachete cu decolare verticală, Virgin Galactic folosește o aeronavă de transport care poartă un avion propulsat de rachete. Acesta este lansat către limita spațiului, înainte de a reveni la sol.

Misterul scheletelor umane din Gran Canaria încă așteaptă să fie dezlegat

Descoperirea recentă a șase scheletele umane, toate aparținând unor bărbați, pe insula Gran Canaria din nord vestul Africii, a ridicat o sumedenie de semne de întrebare, cu atât mai mult cu cât practica înhumării a fost una atipică.

Mai exact, cei șase indivizi au avut mâinile și picioarele legate, au fost plasați cu fața în jos, și prezintă urme de violență. Înhumarea s-a rezumat la acoperirea cadavrelor cu pietre, dar arheologii nu exclud varianta unei practici ritualice.

Cel puțin în acest moment, cercetătorii spanioli opinează spre o origine a scheletelor care să preceadă debarcarea conchistadorilor din secolul al XV-lea. Dar cum niciun obiect nu a fost descoperit în asociere cu osemintele, orice variantă rămâne posibilă.

Răspunsurile vor veni în curând, având în vedere că specialiștii au prelevat deja mostre de material organic pe care le vor data cu radiocarbon. Așa se va afla dacă scheletele datează din perioada de dinaintea cuceririi spaniole, sau aparțin unei perioade mai târzii, posibil chiar din secolul al XVIII-lea.

Tot ce se poate spune în acest moment este că bărbații prestau același tip de activitate, toți având oase ale brațelor foarte puternice. Iar faptul că au fost plasați într-o grotă greu accesibilă, situată pe un versant abrupt al unei stânci, indică mai degrabă un ritual decât o crimă.

Dați Follow paginii noastre de Facebook, HotNews Science, pentru a putea primi direct, în timp real, cele mai noi informații și curiozități din lumea științei!

Sursa foto: profimediaimages.ro