​Japonia tocmai a inaugurat un reactor nuclear experimental ● Peste 400 de exploatări petroliere au primit undă verde, în ciuda crizei climatice ● Italia și Franța ar putea construi viitoarea bază lunară permanentă pentru NASA

reactor nuclear experimentalFoto: Handout / AFP / Profimedia

Japonia tocmai a inaugurat un reactor nuclear experimental

Cel mai mare reactor nuclear experimental, JT-60SA, a fost inaugurat ieri în Japonia, la nordul orașului Tokyo, în ceea cereprezintă unul dintre cei mai importanți pași în industria energetică mondială. De altfel, cercetătorii niponi, alături de cei europeni cu care au și colaborat, susțin că reactoarele de acest gen vor răspunde cererii de energie a umanității în viitorul apropiat.

JT-60SA este diferit de reactoarele clasice pentru că nu folosește fisiunea nucleară, ci fuziunea de acest tip. Mai exact, nu încearcă să rupă un atom pentru a obține energie, ci de a forța doi atomi să fuzioneze, pentru a da naștere unui element mai greu.

În cazul de față este vorba despre atomi de hidrogen. Prin fuziunea celor doi atomi, într-un dispozitiv care conține plasmă cu o temperatură de 200 de milioane de grade Celsius, se obține un atom de heliu, eliberând energie sub forma luminii și căldurii. Practic, este un proces similar cu cele din interiorul soarelui.

Reactorul reprezintă, așa cum spuneam, un efort comun al Japoniei și al Uniunii Europene. Efort la care au participat peste 500 de cercetători și peste 70 de companii. De fapt, JT-60SA este un proiect care precede unul și mai mare, ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor), care va fi construit în Franța.

Un astfel de reactor, susțin specialiștii, nu prezintă riscul unor accidente nucleare precum cel de la Fukushima, și produce mult mai puțin deșeuri radioactive decât actualele reactoare nucleare.

Peste 400 de exploatări petroliere au primit undă verde, în ciuda crizei climatice

Chiar dacă omenirea are toate „șansele” să depășească limita unei creșteri de 1,5 grade Celsius stabilită în cadrul Acordului de la Paris, ba chiar se spune că ar fi depășit limita amintită, țările care joacă un rol important pe piața petrolului își dezvoltă nestingherite activitatea.

Peste 200 de companii publice și private din 58 de țări vor deschide 437 de noi exploatări petroliere, s-a comunicat în cadrul summitului climatic care are loc în aceste zile în Emiratele Arabe Unite. Și asta în condițiile în care s-a subliniat nevoia urgentă de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 40% în următorul deceniu,

Practic, deschiderea acestor 437 de exploatări petroliere poate echivala cu anularea tuturor prevederilor stabilite în cadrul Acordului de la Paris. Cu atât mai mult cu cât emisiile de gaze cu efect de seră pe care le vor genera vor continua pentru zeci de ani de acum încolo.

22% dintre proiectele care au primit undă verde vor fi coordonate de cele mai cunoscute companii petroliere: BP, ExxonMobil, Shell, Chevron, ConocoPhillips, Eni și TotalEnergies. 17% din proiecte vor fi deschise în Qatar, 13% în Arabia Saudită, 10% în Brazilia, 8% în SUA și 6% în Emiratele Arabe Unite.

Italia și Franța ar putea construi viitoarea bază lunară permanentă pentru NASA

Chiar dacă NASA tocmai a amânat misiunea Artemis 2, planurile de a construi o bază permenantă pe Lună rămân neschimbate. Nu întâmplător, NASA a cerut sprijinul tuturor centrelor de cercetare, a companiilor aerospațiale și a agențiile spațiale din mai multe țări pentru a sprijini și grăbi acest deziderat.

Ei bine, în ajutorul celor de la NASA a sărit ASI (Agenzia Spaziale Italiana), agenție care tocmai a câștigat un concurs de proiectare organizat de Agenția Spațială Americană. Este vorba despre un modul care să fie amplasat pe Lună, MPH (Multi Purpose Habitat) și care să servească drept prima bază permanentă selenară.

Italienii de la ASI au anunțat că vor colabora în acest sens cu o companie aerospațială franceză, Thales Alenia Space, companie care, în prezent, este al doilea mare colaborator al NASA după Boeing.

Modulul prezentat de ASI are o formă simplistă. Este vorba despre o cameră de formă cilindrică, dotată cu panouri solare și o antenă de comunicare. Practic, acest modul va servi ca primă bază selenară și va oferi protecție astronauților în fața radiațiilor cosmice și a temperaturilor extreme de pe Lună.

În acest moment, proiectul nu este decât pe hârtie, însă va intra cât de curând în faza de proiectare propriu-zisă, anunță oficialii ASI. Trebuie subliniat și că Agenția Spațială Italiană este unul dintre partenerii de tradiție ai NASA. Până în prezent, Italia a trimis nu mai puțin de șape astronauți în spațiu, iar din 2020 este partener oficial în cadrul programului Artemis.

Dați Follow paginii noastre de Facebook, HotNews Science, pentru a putea primi direct, în timp real, cele mai noi informații și curiozități din lumea științei!

Sursa foto: profimediaimages.ro