O echipă de chirurgi americani a transplantat rinichiul unui porc modificat genetic la un pacient în viață, o premieră care reprezintă un nou pas către o potenţială soluţie la deficitul cronic de donări de organe, a anunţat joi un spital american, relatează AFP.

Echipa de transplantFoto: CIOT / BSIP / Profimedia Images

Pacientul, în vârstă de 62 de ani, suferea de insuficiență renală cronică. El „se recuperează bine” după operația care a avut loc în urmă cu mai puțin de o săptămână, a declarat într-un comunicat Massachusetts General Hospital din Boston.

Rinichi de la porci modificați genetic fuseseră deja transplantați și funcționau la oameni în moarte cerebrală.

Pacienți în viață au primit anterior și un transplant de inimă de la un porc modificat genetic, dar apoi au murit.

Aceste modificări genetice sunt efectuate pentru a reduce riscul corpului de a respinge organul.

Ce spune primul pacient în viață care a primit un rinichi de porc

Medicii „mi-au explicat în detaliu avantajele și dezavantajele procedurii”, a spus pacientul, Richard Slayman, citat în comunicatul de presă.

„Am văzut asta ca pe o modalitate nu numai de a mă ajuta, ci și de a oferi speranță miilor de oameni care au nevoie de un transplant pentru a supraviețui.”

Peste 100.000 de oameni așteaptă un transplant de organe în Statele Unite. Rinichiul este organul cel mai frecvent necesar.

Domeniul xenogrefelor – transplanturile de organe animale la om – a avansat cu mare viteză în ultimii ani.

Primul transplant mondial de rinichi de porc la un om în moarte cerebrală a fost efectuat în septembrie 2021, de chirurgii de la NYU Langone Hospital din New York.