Premiile Nobel, cele mai prestigioase distinctii pentru orice om de stiinta, nu isi mai indeplinesc scopul, sustin 10 cercetatori eminenti ai momentului. Premiile Nobel ar trebui reformate astfel incat sa faca fata provocarilor stiintei din secolul al XXI-lea, scrie The Times.

Cercetatorii au redactat o scrisoare deschisa catre Fundatia Nobel, in care explica faptul ca sistemul curent, care recompenseaza reusitele stiintifice in fiziologie sau medicina, chimie si fizica, este prea limitat pentru a reflecta complexitatea stiintei moderne.

Premiul Nobel este cel mai important in domeniul stiintei, iar foarte multi cercetatori care ar merita aceasta distinctie sunt exclusi pentru ca nu exista premii pentru domenii cum ar fi biologia evolutionista, sanatatea publica, stiinta mediului, botanica, psihologie si ecologie.

Astfel, cercetatorii cer stabilirea a cel putin doua categorii noi, care sa recunoasca reusitele cercetatorilor in stiinta mediului si domeniul sanatatii publice. La fel ca premiile pentru pace, acestea ar putea fi acordate atat institutiilor, cat si persoanelor fizice.

Printre semnatarii scrisorii se numara Sir David King - fost consilier-sef pe probleme stiintifice al guvernului Marii Britanii, Sir Tim Hunt - care a castigat premiul Nobel pentru Medicina in 2001 si Steven Pinker, profesor de Psihologie la Universitatea Harvard.