Un laborator argentinian a anuntat nasterea primei vaci clonate din lume care are doua gene umane, destinate sa produca un echivalent al laptelui matern care ar putea sa protejeze bebelusii impotriva unor boli si sa le favorizeze dezvoltarea, relateaza AFP.

"Vaca, botezata Rosita ISA, este prima bovina din lume nascuta cu doua gene umane care contin proteinele prezente in laptele matern", a precizat Institutul national pentru tehnologia agricola (INTA).

"Acest lucru nu va schimba nimic pentru mame dar pentru bebelusi da, protejandu-i impotriva bolilor si ameliorand absorbtia fierului", a explicat Nicolas Mucci, unul dintre cei trei cercetatori care au condus studiul.

El a precizat ca cercetatori din China au anuntat recent ca au pus la punct o procedura similara, dar clonand doua vaci care avea fiecare una dintre cele doua gene, in timp ce echipa argentiniana a reusit sa implanteze cele doua gene in aceeasi vaca.

Vaca s-a nascut in 6 aprilie "prin cezariana, din cauza greutatii sale excesive, 45 de kilograme, in conditiile in care vacile Jersey nu depasesc in mod normal 22 kg" la nastere, a spus INTA. Ea este supravegheata "24 de ore din 24", a adaugat Nicolas Mucci.

"Obiectivul este imbunatatirea valorii nutritionale a laptelui de vaca adaugand doua gene umane, proteina lactoferina si lizozimul", a mentionat un alt cercetator, Adrian Mutto, de la Universitatea nationala San Martin.

Lizozomul este o enzima foarte putin prezenta in laptele de vaca dar, in schimb, ea se regaseste in laptele matern de o maniera foarte concentrata in cursul primei saptamani de lactatie.

Lactoferina exista la toate mamiferele si permite asiminalrea fierului pentru a produce globule rosii. Dar ea este specifica fiecarei specii, astfel incat lactoferina bovina nu actioneaza asupra oamenilor.

Aceasta proteina favorizeaza, de asemenea, cresterea dintilor si dezvoltarea celulelor intestinale, antibacteriene, antivirale si antifungice.

In zece luni, cercetatorii vor putea confirma daca proteinele sunt prezente in laptele Rositeri, efectuand o simulare de sarcina. Obiectivul este ca, la varsta adulta, vaca sa produca "lapte similar fiintelor umane", a indicat institutul.

Cercetatorii argentinieni au introdus cele doua gene intr-o singura celula printr-o singura injectie, si nu prin doua, cum se facea inainte.

La varsta adulta, vaca "va putea avea pui care vor avea gene modificate in 25 - 30% din cazuri", "ceea ce deschide perspective pentru generatiile viitoare", adauga INTA.

Un laborator privat argentinian a creat prima vaca modificata genetic din lume in 2004, care avea in ADN un hormon uman de crestere ce permitea producerea de hormoni de crestere plecand de la laptele vacilor modificate genetic.

Patru vaci modificate genetic, capabile sa produca lapte care contine insulina, utilizata in tratamentul diabetului, s-au nascut in 2007 in Argentina, in acelasi laborator privat, o alta premiera mondiala.