Oamenii de stiinta chinezi au realizat un sistem care permite utilizatorului sa controleze o drona cu ajutorul gandurilor, informeaza Russia Today. Sistemul a fost dezvoltat pentru a ajuta persoanele cu handicapuri motorii insa ar putea fi folosit si in alte domenii.

Cercetatorii de la Universitatea Zhejiang au postat pe Youtube un videoclip in care prezinta sistemul denumit Flybuddy 2. Acesta functioneaza cu ajutorul unei casti electroencefalograme (EEG) conectate prin Bluetooth la un laptop si a unei dronei Parrot AR - un elicopter cu 4 rotoare dezvoltat de compania franceza Parrot - conectate, de asemenea, la computer.

"Computerul poate primi semnalele EEG prin Bluetooth transformandu-le in comenzi specifice care controleaza dronele AR prin Wi-Fi", explica realizatorii.

Potrivit cercetatorilor chinezi, utilizatorul poate misca drona gandindu-se la miscarile pe care vrea ca aparatul sa le faca. Totodata, drona ar putea face fotografii ale mediului inconjurator. Realizatorii sustin capentru a obtine o fotografie, utilizatorul ar trebui doar sa clipeasca.

Realizatorii spera ca tehnologia ar putea ajuta persoanele cu dizabilitati sa interactioneze mai bine cu mediul inconjurator. Inventia va fi prezentata la Conferinta internationala Ubicomp 2012 desfasurata intre 5-8 septembrie la Pittsburg (SUA).