Cercetatorii de la Stanford University au creat o baterie din aluminiu care se incarca intr-un minut, este usoara, flexibila si relativ ieftin de produs, scrie Reuters. Mai este de lucru la marirea voltajului bateriei, insa daca vor fi depasite obstacolele tehnice, ar putea fi o alternativa viabila la bateriile litiu-ion din prezent.

Bateria din aluminiuFoto: Captura YouTube

In piata smartphone-urilor o mare problema este reprezentata de autonomia bateriei fiindca, desi bateriile devin tot mai puternice, si ecranele telefoanelor devin tot mai "gurmande" cand e vorba de energie.

La Stanford University s-a construit un prototip de baterie din aluminiu la care grafitul este folosit pentru catod, iar aluminiul, pentru anod. Prototipul este flexibil, deci poate fi folosit si la viitoare aparate care se pot indoi, insa marele avantaj este ca bateria se incarca intr-un minut.

Bateria este durabila si nu ia foc nici daca o gauresti, spune profesorul Hongjie Dai de la Stanford University. Cercetatorii spun ca bateria poate tine 7.500 de cicluri de incarcare.

In prezent problema este insa ca bateria nu are tensiune electrica suficienta, insa imbunatatirile aplicate materialului din care ste construit catodul ar putea face ca bateria sa fie viabila din punct de vedere comercial.