Un dispozitiv care detecteaza in saliva un indicator biologic al unui posibil risc de diabet zaharat de tip II este dezvoltat de o echipa de cercetare de la Institutul Tehnologic din Monterrey in colaborare cu o echipa de specialisti de la Universitatea din Houston. Ceea ce face ca aceasta inventie sa fie revolutionara este faptul ca dispozitivul poate fi atasat la telefonul mobil si poate oferi rezultatele testului in numai cateva secunde, scrie sciencedaily.com.

Test pentru diabetFoto: captura Google

Este vorba despre un dispozitiv micro ce se ataseaza la telefonul mobil, asupra caruia se poate plasa o proba de saliva; dispozitivul inregistreaza daca un compus specific diabetului este prezent in saliva si afiseaza rezultatele printr-un software specializat in termen de cateva secunde.

"Este la fel de simplu precum un test de sarcina, caz in care marcajul specific arata in numai cateva secunde rezultatul," a declarat coordonatorul proiectului - doctorul Marco Antonio Rite Palomares, director al Centrului de Biotehnologie din Monterrey, Mexic.

Expertii spun ca noile dispozitive vor fi folosite in special pentru diagnosticarea cu diabet a populatiilor sarace. "In timp ce ideea esentiala este sa facem viata pacientilor mai usoara, dorim, de asemenea, sa includem astfel de dispozitive in cadrul serviciilor de asistenta medicala din zonele cu populatii sarace, ajutand la depistarea timpurie a bolii, pentru a putea lua masuri de prevenire si tratare. In acelasi timp ne dorim astfel sa contribuim la salvarea costurilor alocate de catre guverne in lupta impotriva acestei afectiuni," a adaugat Marco Antonio Rite Palomares.

Proiectul urmeaza sa fie finalizat in termen de doi ani, cand produsul va fi distribuit la nivel mondial.