Miliardarul american Jeff Bezos, fondatorul si patronul concernului Amazon, a dezvaluit luni racheta reutilizabila cu care vrea sa trimita sateliti in spatiu pana la finalul acestei decade, concurand astfel versiunea companiei SpaceX, a lui Elon Musk, dar si a altor companii comerciale, scrie agentia Reuters, citata de Agerpres.

Compania Blue Origin a lui Bezos, cu sediul in Washington, construieste doua versiuni ale rachetei, care va fi denumita New Glenn, cu trimitere la John Glenn - primul astronaut american care a ajuns pe orbita planetei Terra si ultimul supravietuitor al echipajului misiunii Mercury a NASA.

New Glenn este proiectata sa lanseze sateliti comerciali si sa trimita oameni in spatiu, a indicat Bezos intr-o declaratie transmisa luni Reuters.

Compania sa Blue Origin construieste propria facilitate de testare si situl de lansare la Cape Canaveral Air Force Station din Florida, precum si o uzina de asamblare la Kennedy Space Center. Motoarele BE-4 care vor echipa cele doua versiuni ale rachetei vor fi vandute si United Launch Alliance pentru noua racheta Vulcan.

Cei de la Blue Origin intentioneaza ca prima treapta a rachetei New Glenn sa fie recuperata printr-o aterizare pe o platforma, astfel incat sa fie reutilizata pentru viitoare lansari, similar demersurilor rachetei Falcon 9 a companiei SpaceX a lui Elon Musk.

Intr-un mesaj e-mail pentru portalul Arstechnica.com, Jeff Bezos a comunicat: ''New Glenn este un pas foarte important pentru noi. Nu va fi ultimul desigur. Urmatoarea pe plansa noastra de schite este New Armstrong. Insa aceea este o poveste pentru viitor''.