Nigerianul Oshi Agabi a prezentat la conferinta TEDGlobal din Tanzania un computer bazat pe neuronii soarecilor, potrivit BBC. Sistemul a fost antrenat sa recunoasca mirosul materialelor expozivile si poate fi utilizat pentru a inlocui securitatea traditionala a aeroporturilor, asa cum a spus realizatorul.

Oshi Agabi- inventia care poate mirosi exploziviFoto: YouTube

In cele din urma, dispozitivul de dimensiunea unui modem, denumit Koniku Kore, ar putea fi creierul viitorilor roboti, iar expertii au spus ca pentru a realiza o asemenea inventie, sistemul mass-market a fost schimbat.

Toate firmele mari de tehnologie, de la Google la Microsoft, doresc sa creeze inteligenta artificiala modelata dupa creierul uman.

In timp ce computerele sunt mai bune la rezolvarea ecuatiilor complexe de matematica decat oamenii, exista multe functii cognitive in care creierul este mult mai bun: instruirea unui calculator pentru recunoasterea mirosului ar necesita, de exemplu, cantitati colosale de putere si energie computationala.

Oshi Agabi a declarat ca "Biologia este tehnologie. Bio este tehnologie", iar "retelele noastre de invatare copiaza creierul". El a lansat inventia Koniku acum un an, a strans fonduri in valoare de un milion de dolari si sustine ca deja realizeaza profituri de zece milioane de dolari din tranzactiile cu industria de securitate.

Koniku Kore este un amalgam de neuroni si siliciu, cu capabilitati olfactive- senzori care pot detecta si recunoaste mirosurile. Pe langa faptul ca poate fi folosit pentru detectarea bombelor, dispozitivul poate fi utilizat si pentru a detecta bolile si semnele de boala din moleculele de aer pe care un pacient le expira.