Cercetatorii de la Universitatea din St. Andrews au anuntat faptul ca orice programator care poate face un calculator sa rezolve faimosul "puzzle al reginelor" va schimba intreaga industrie IT si va primi, totodata, un premiu de 1 milion de dolari, oferit de Institutul de Matematica Clay, din SUA, noteazaIFL Science.

problema celor 8 regineFoto: Captura YouTube

Puzzle-ul reginelor este o enigma foarte simpla. Poti plasa opt regine pe o tabla de sah in asa fel incat sa nu se atace reciproc? Astfel, doua regine nu pot imparti acelasi rand, aceeasi coloana sau aceeasi diagonala.

Enigma a fost inventata in anul 1850 si orice om cu putina rabdare o poate rezolva. Calculatoarele insa nu o pot face cu o usurinta atat de mare. Acestea trec prin toate optiunile, iar cu cat acestea sunt mai multe, cu atat va dura mai mult afisarea solutiei.

"Daca ai putea scrie un program care sa rezolve problema foarte rapid, ai putea-o adapta pentru a rezolva multe dintre cele mai importante probleme care ne afecteaza zilnic", a declarat Ian Gent, profesor al Universitatii din St. Andrews.