Rod al inovatiei SIVECO si al tehnologiei Administratiei Nationale de Meteorologie, aplicatia INOVAGRIA Meteo vine in sprijinul fermierilor romani cu date agrometeo specializate astfel incat sa poata lua decizii adecvate, adaptate conditiilor meteo pentru protejarea productiei agricole.

INOVAGRIA_MeteoFoto: SIVECO

Cu ajutorul INOVAGRIA Meteo fermierii vor avea posibilitatea sa cunoasca in orice moment starea vremii, presiunea atmosferica, umiditatea aerului si a solului, viteza vantului sau rezerva de apa din sol la nivel de localitate. Dispunand de aceste informatii la zi, ei vor sti cand sa scoata utilajele pe camp, cand sa irige, cand sa protejeze culturile de arsita sau inghet si cand sa-si planifice lucrarile de semanat astfel incat sa evite inghetul plantelor.

In contextul schimbarilor climatice actuale si previzibile, cea mai buna modalitate de a gasi masuri de adaptare specifice pentru agricultura si nu numai, se bazeaza pe activitatea de prognoza si avertizarea fenomenelor meteo periculoase, precum si pe informatii specializate privind evolutia, intensitatea si aria de extindere a acestora. Fundamentarea procesului de adaptare la schimbarile climatice pe date climatice si studii specializate va permite factorilor de decizie si practicienilor sa ia cele mai bune masuri de prevenire si diminuare a riscurilor climatice. De aceea, aplicatia suport INOVAGRIA Meteo raspunde provocarilor generate de cresterea frecventei si intensitatii fenomenelor meteo in corelatie cu necesitatea de a imbunatati managementul resurselor in activitatea de productie”, afirma Dr. Elena Mateescu, Director General Administratia Nationala de Meteorologie.

Aplicatia este in egala masura utila si altor categorii de utilizatori interesati de starea vremii.

Situatii meteo complicate ajung acum, din timp, pe orice dispozitiv Android, aplicatia fiind disponibila pentru descarcare pe Google Play Store.

Utilizatorii sai au acces, de oriunde si oricand, la:

  • conditiile meteo pentru orice loc din Romania;
  • prognoza meteo specializata pentru urmatoarele 24 de ore si pe 3 zile, pentru orice locatie din Romania;
  • informatii privind temperatura aerului si a solului, dar si minima si maxima zilei; presiunea atmosferica, viteza vantului si rafala maxima a vantului
  • date referitoare la cantitatea de precipitatii, umiditatea aerului si umiditatea solului; rezerva de apa din sol pentru cultura de grau si porumb si buletin agrometeorologic;
  • avertizari imediate de vreme severa la nivel de localitate;
  • alerte privind fenomene de risc;
  • istoricul meteorologic pentru fiecare statie meteo.

Vremea actuala ridica probleme deosebite pentru culturile agricole, iar fermierii trebuie sa fie in permanenta la curent cu sfaturile, recomandarile si avertizarile expertilor in meteorologie. Inovatia pe care o aduce aplicatia noastra consta in faptul ca fermierii vor avea acces direct pe telefon la cele mai recente date meteo, vor primi notificari cu avertizarile de vreme severa, iar prognoza pe trei zile ii va ajuta sa ia masurile necesare astfel incat sa fie evitate eventualele pericole pentru productia agricola", declara Gabriel Lospa, Director departament eAgriculture SIVECO Romania.

INOVAGRIA METEO este parte integranta din aplicatia INOVAGRIA, o platforma tehnologica dedicata managementului performant al fermelor dezvoltata de Departamentul eAgriculture din cadrul SIVECO Romania si lansata in 2016. Cu ajutorul aplicatiei INOVAGRIA procesele agricole si zootehnice sunt mai usor de monitorizat si de gestionat, ceea ce conduce la performante ridicate