Specialiştii de la CERN plănuiesc să construiască o nouă generaţie de accelerator circular de particule, sub forma unui inel superconductor cu diametrul de 100 de kilometri, mai mare decât dispozitivul său actual, LHC, care este deja cel mai puternic din lume, au dezvăluit marţi reprezentanţii Organizaţiei Europene pentru Cercetări Nucleare, al cărei sediu se află în Geneva, informează Xinhua, potrivit Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cu ocazia publicării unui Raport Conceptual de Design (CDR) pentru viitorul accelerator de particule - Future Circular Collider (FCC) -, savanţii de la CERN au spus că noul proiect "va aduce beneficii întregii comunităţi ştiinţifice din domeniul fizicii particulelor pe parcursul secolului al XXI-lea".

"Obiectivul suprem al FCC este de acela de a construi un inel accelerator de protoni supraconductor, cu o energie de până la 100 TeV, care, prin prisma mărimii sale, va fi mult mai puternic decât LHC (actualul accelerator de particule de la CERN, n.r.)", a declarat Frederick Bordry, directorul departamentului de Acceleratoare şi Tehnologie din cadrul CERN.

Conceput pentru a înlocui LHC (Large Hadron Collider), care este deja cel mai mare şi cel mai puternic accelerator de particule din lume şi, deocamdată, cel mai rapid, FCC va utiliza o nouă generaţie de magneţi superconductori cu câmpuri superioare pentru a oferi o gamă vastă de noi oportunităţi în fizică, precum obţinerea unei energii de 100 TeV şi chiar dincolo de acest prag.

Acest lucru va permite studierea cu precizie a modului în care bosonii Higgs interacţionează cu alte particule de acelaşi tip şi explorarea rolului jucat de interacţiunea electroslabă în istoria Universului, au precizat savanţii de la CERN.

Descoperirea bosonului Higgs în urma experimentelor realizate cu ajutorul LHC a deschis calea spre noi posibilităţi de cercetare, întrucât această particulă ar putea reprezenta "o poartă" spre noi descoperiri în fizică. Studii detaliate ale proprietăţilor sale reprezintă o prioritate pentru cercetătorii care vor administra în viitor acceleratoare de particule de înaltă energie.

În plus, FCC ar putea contribui la obţinerea unor dovezi experimentale dincolo de Modelul Standard în cadrul unor observaţii făcute asupra materiei întunecate şi a dominaţiei exercitate de materie asupra antimateriei.

Furnizând coliziuni electron-pozitron, proton-proton şi ion-ion la energii şi intensităţi fără precedent, cu posibilitatea obţinerii unor coliziuni electron-proton şi electron-ion, FCC va putea să plaseze Europa "în poziţia de a propune ambiţiosul proiect al unui accelerator post-LHC în cadrul CERN înainte de următoarea actualizare a Strategiei sale".

Potrivit raportului publicat marţi, costul total al FCC va fi de 24 miliarde de euro. În această sumă vor fi incluse 4 miliarde de euro pentru un accelerator de leptoni de ultra şi înaltă intensitate, 15 miliarde de euro pentru un accelerator de hadroni cu energia de 100 TeV şi 5 miliarde de euro pentru infrastructura necesară spre a fi instalată într-un tunel circular cu diametrul de 100 de kilometri.

Specialiştii se aşteaptă ca această structură să ofere un cadru propice pentru viitoarele programe de cercetări ştiinţifice din următoarele şapte decenii.