Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a lansat cu succes cel mai nou satelit al său pe orbită, din Portul Spaţial European din Kourou, Guyana Franceză. Este al doilea satelit lansat pentru a se alătura unei constelaţii care formează Sistemul European de Releu de Date (EDRS), care permite utilizatorilor să observe Pământul aproape în timp real, contribuind la accelerarea timpilor de răspuns în situaţii de urgenţă, potrivit site-ului Euronews, citat de Rador.

Agentia Spatiala EuropeanaFoto: ESA

Satelitul îşi va prelua poziţia deasupra sateliţilor europeni de observaţie pe orbită joasă a Terrei, permiţând constelaţiei generale să menţină o conexiune aproape constantă. Anterior, aceşti sateliţi cu orbită joasă nu puteau transmite informaţii decât atunci când erau în linie directă cu staţii de la sol, putând duce la întârzieri de până la 90 de minute în transferul de imagini.

Cu toate acestea, noii sateliţi EDRS pot transmite informaţii pe Pământ în timp real, ceea ce s-ar putea dovedi esenţial în timpul de recuperare în situaţii de dezastru şi de evenimente meteorologice extreme.

Cel mai recent satelit a fost lansat de racheta de lansare Ariane 5. Nava spaţială din generaţia Ariane a fost multă vreme cea care a purtat povara pentru Europa în cursa spaţială globală, lansând misiuni de peste 30 de ani.

Accesul independent al Europei în spaţiu

ESA, creată în 1975, are 22 de state membre: Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Elveţia şi Regatul Unit. Slovenia este membru asociat.

Organizaţia dezvoltă lansatoare, nave spaţiale şi facilităţi terestre necesare participării Europei la activităţile spaţiale globale. Lucrează în special cu UE la implementarea programelor Galileo şi Copernic, precum şi cu Eumetsat, pentru dezvoltarea misiunilor meteorologice.