Mai mulți cercetători au dezvoltat o tehnologie care poate proiecta holograme care pot fi în același timp văzute cu ochiul liber, auzite și atinse, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista Nature, relatează AFP.

holograma printesei LeiaFoto: Captura YouTube

Datorită ultrasunetelor, acest prototip este capabil să proiecteze imagini 3D, precum un fluture colorat zburând, un glob terestru sau un emoji care se mișcă, toate vizibile și care pot fi auzite fără cască sau orice alt dispozitiv, arată acest studiu al Facultății de Inginerie și Informatică a Universității britanice din Sussex.

Cercetătorii compară descoperirea lor cu imaginea holografică a prințesei Leia care cere ajutor, pe care micul droid R2-D2 o proiectează pe pâmânt în primul episod al epopeii ”Star Wars” (1977)... dar cu un aspect tactil în plus.

”Sistemul nostru revoluționează conceptul de dispay 3D, conținutul nu este doar vizibil ochiului liber, este în toate aspecte similar obiectului real, permițând interacțiunea cu imaginea”, a afirmat Sri Subramanian, responsabil de proiect, într-un comunicat.

Dispozitivul, un monitor de captare acustică multimodal care funcționează cu ajutorul unui software programabil, utilizează undele sonore pentru a menține o particulă (precum o mică bilă) în aer, prin mecanica levitației acustice. Particula astfel captată este luminată în roșu, verde și albastru pentru a putea controla culoarea.

Această particulă colorată se mișcă cu o viteză pe care ochiul liber integrează diferiții stimuli luminoși într-o singură formă și vede o ”imagine volumetrică în aer”, a explicat Ryuji Hirayama, autorul principal al studiului.

”Tehnologia noastră este inspirată din televizoarele vechi”, a adăugat cercetătorul.

Simultan, această imagine poate produce și sunet și să genereze ”feedback tactil”.

”Ultrasunetele sunt unde care transportă energie prin aer. Și utilizând această energie, sistemul nostru poate stimula pielea pentru a simți conținut, precum o ușoară adiere a unei bombe de aer comprimat”, a spus el pentru AFP.

Echipa de cercetători crede că acest instrument de vizualizare (monitor de captare acustică multimodal), prin ”potențialul său de manipulare a materiei fără a fi atinsă” ar putea să fie utilă pentru anumite profesii precum biomedicina, design sau arhitectură.