"Omul-avion" francez Vince Reffet a reușit în Dubai o decolare de la sol și atingerea unei altitudini de 1.800 de metri, o premieră mondială, au anunțat organizatorii Expoziției universale 2020 care au găzduit evenimentul, calificat drept "istoric", scrie AFP.

JetmanFoto: Captura YouTube

Performanța a fost realizată vineri de sportivul de 34 de ani, un obișnuit al provocărilor extreme și care până acum se lansa în aer de pe platforme sau din avioane.

Într-un comunicat, Expo 2020 Dubai a precizat că a realizat cu "Jetman Dubai (...) o altă premieră mondială în aspirația spre un zbor 100% autonom: o decolare de la sol, care s-a transformat într-un zbor la înaltă altitudine".

Potrivit Expo 2020, Vince Reffet a zburat câțiva metri deasupra apelor din Golf înainte de a se ridica la 1.800 metri altitudine. Când a revenit la 1.500 de metri, și-a deschis parașuta pentru a ateriza.

"Este o nouă etapă într-un proiect pe termen lung. Unul dintre următoarele obiective este revenirea la sol după un zbor la altitudine fără a avea nevoie de o parașută", a spus Vince Reffet, citat în acest comunicat.

Pentru această performanță, Vince Reffet a folosit o aripă din fibră de carbon propulsată de patru mini-motoare cu reacție. Controlat de corpul uman, echipamentul permite atingerea unor viteze de 400 km/h, planarea, schimbarea de direcție și efectuarea de looping-uri.