Inginerii de la laboratorul Jet Propulsion al NASA din Pasadena, California, au construit în doar 37 de zile un ventilator care să-i ajute pe pacienții COVID-19 aflați în stare critică, relatează Fox News.

Ventilatorul VITALFoto: Captura YouTube

Tehnicienii NASA au folosit doar o parte din componentele care ar intra în construcția unui ventilator convențional. Având mai puține componente, producerea sa în masă ar putea dura mai puțin și ar fi mai facilă.

„Suntem specializați în nave spațiale, nu producția de dispozitive medicale”, a declarat directorul JPL, Michael Watkins.

„Însă inginerii excelenți, testările riguroase și dezvoltarea rapidă de prototipuri sunt unele din specialitățile noastre. Când oamenii de la JPL au realizat că ar putea sprijini comunitatea medicală, au simțit că este datoria lor să își împărtășească ingeniozitatea, expertiza și motivația”, a adăugat acesta.

Agenția spațială a anunțat că a cerut aprobare „accelerată” din partea Agenţiei Federale pentru Hrană şi Medicamente din Statele Unite (FDA) pentru „autorizarea folosirii de urgență”, un proces care ar putea dura doar câteva zile.

Dacă prototipul, botezat VITAL, va primi aprobarea FDA o licență gratuită va fi oferită pentru ventilator iar NASA este deja în discuții cu o serie de parteneri pentru a găsi producători într-o perioadă în care este nevoie urgentă de astfel de dispozitive.