Cea mai avansată navă de cercetare polară din Marea Britanie, numită după renumitul naturalist britanic David Attenborough, și-a părăsit șantierul naval pentru primele încercări tehnice pe mare miercuri, înainte de prima misiune de anul viitor, potrivit AFP.

RRS Sir David AttenboroughFoto: youtube.com

„Această magnifică navă îi va duce pe oamenii de știință britanici în inima mării polare acoperite de gheață”, a declarat Jane Francis, directorul British Antarctic Survey (BAS), organismul public care operează nava.

"Cu tehnologia sa avansată, ei vor studia schimbările dramatice care au loc în oceanele polare", a adăugat ea, lăudând meritele navei de 15.000 de tone, care va putea găzdui la bord 30 de membri ai echipajului și până la 60 de oameni de știință.

Dar înainte de punerea în funcțiune efectivă, RRS Sir David Attenborough a părăsit prima dată miercuri portul Birkenhead (nord-vestul Angliei) pentru două săptămâni de încercări tehnice pe mare.

Încă două săptămâni de încercări cu gheață sunt programate pentru începutul anului 2021 în Svalbard, în Marea Arctică, înainte ca nava să înceapă călătoria inițială în noiembrie 2021 către Antarctica.

Nava, a cărei construcție a fost evaluată la 200 de milioane de lire sterline (221 milioane de euro) a fost numită după celebrul naturalist britanic David Attenborough, în vârstă de 94 de ani, nu fără să facă valuri.