Laserul de la Măgurele, eșec major: Comisia Europeană nu ne acceptă nici statutul de membru Observator / Cât ne va costa întreținerea proiectului?

de I.B.     HotNews.ro
Joi, 6 mai 2021, 1:07 Science - Tehnologie


”Laserul de la Măgurele”
Foto: ELI-NP.ro
Comisia Europeană a luat o decizie mult așteptată pe 5 mai de a înființa Extreme Light Infrastructure (ELI) ca un consorțiu european pentru infrastructura de cercetare (ERIC) doar cu Republica Cehă și Ungaria, fără România. Decizia de a aproba cererea vine după ani de negocieri intense, potrivit unui comunicat al ELI.

Există o a treia facilitate ELI în construcție în România, lângă capitala București. Laboratorul ELI-NP, pionier în noul domeniu al fotonicii nucleare, are și el sute de oameni de știință și studenți absolvenți angajați în proiect. Se așteaptă să se alăture celorlalte două laboratoare ELI în noua organizație internațională.”, se arată în comunicatul ELI, fără a se preciza însă și o dată certă.

România a pierdut calitatea de membru după ce nu și-a atins țintele asumate și a încercat, sub conducerea ministrului Cercetării Teleman, să se repoziționeze și să opteze pentru statutul de Observator Fondator, urmând ca în cadrul negocierilor din ELI-ERIC și IMPULSE să re-atingă această țintă în 2023.

ELI-ERIC nu a mai oferit posibilitatea părții române de a opta, în acel moment, pentru statutul de Membru Gazdă ci doar de a adera la ELI-ERIC ca Observator (într-o primă variantă) sau de a participa prin intermediul ELI-NP-ca Partener Strategic-în acest caz, fără ca România să fie membru al ELI-ERIC (într-o a doua variantă).

Prin decizia de ieri, România a pierdut și acest statut.

„Această decizie înseamnă că toate laboratoarele pot funcționa în mod legal împreună, ca o singură organizație”, spune Allen Weeks, directorul general al ELI Delivery Consortium. „Decizia vine într-un moment important, deoarece tranziția la operațiuni are loc deja, iar interesul oamenilor de știință este intens”.

ERIC este o entitate juridică unică, formată dintr-un regulament al UE special destinat infrastructurilor științifice. Ca organizație internațională, membrii săi sunt țări care contribuie științific și financiar la consorțiu. Pe lângă Republica Cehă și Ungaria, Italia și Lituania sunt membri fondatori. Germania și Bulgaria se alătură ca observatori cu scopul de a se alătura pe deplin la o dată ulterioară. Alte țări europene și non-europene și-au exprimat interesul de a se alătura după înființare.

Facilitățile ELI ERIC sunt ELI-Beamlines în Dolní Břežany în Republica Cehă și instalația ELI-ALPS din Szeged, Ungaria. Acestea sunt primele laboratoare științifice la scară largă construite în cele mai noi state membre ale Europei, la un cost de 300 de milioane EUR - fiecare - în ultimii șase ani, folosind fonduri structurale europene. Ei angajează deja 600 de oameni de știință, ingineri și personal de sprijin din țările gazdă, din regiune și din străinătate.

Integrarea facilităților ELI este planificată să aibă loc în următorii doi-trei ani, cuprinzând o fază operațională inițială. În acest timp, procedurile tehnice și științifice din diferitele facilități sunt armonizate. Fuziunea este facilitată de o subvenție de 20 de milioane EUR acordată de Uniunea Europeană în cadrul programului Orizont 2020 cunoscut sub numele de „IMPULS”.

Laserul de la Măgurele este cel mai important proiect științific al României din toate timpurile. Finanțat de Comisia Europeană cu peste 300 de milioane de euro, alături de alte două proiecte asemănătoare în Cehia și Ungaria, laserul din România ar fi trebuit să intre într-un consorțiu european care să-i asigure acces la finanțari și la proiecte de cercetare. Nu s-a întâmplat așa, România nu a fost inclusa in consorțiul ELI-ERIC.

Conform unei estimări a Bancii Mondiale întreținerea facilității ar costa România 30 de milioane de euro pe an.


Care au fost argumentele ministerului Teleman pentru alegerea statului de Observator Fondator:

”Deși au fost realizate eforturi deosebite de către partea română în relație cu serviciile Comisiei Europene și membrii fondatori ai ELI-ERIC, aceștia din urmă nu au oferit posibilitatea de a opta, în acest moment, pentru statutul de Membru Gazdă ci doar de a adera la ELI-ERIC ca Observator (într-o primă variantă) sau de a participa prin intermediul ELI-NP-ca Partener Strategic-în acest caz, fără ca România să fie membru al ELI-ERIC (într-o a doua variantă).

Deși nu reprezintă una dintre variantele propuse de membrii fondatori ELI-ERIC, rezultatul discuțiilor purtate la finalul anului 2020 –începutul anului 2021 a condus spre alegerea opțiunii de Observator Fondator pe baza următoarelor argumente, conform prevederilor din statut:

-Observatorii Fondatori au dreptul de a numi până la 2 reprezentanți care să participe la Adunarea Generală și la Comitetul Administrativ și Financiar (art.17 alin. (4) . Deși nu au drept de vot, reprezentanții Observatorului Fondator pot fi informați, astfel, în mod direct, în legătură cu problemele și activitățile ELI-ERIC;

-Fiecare Observator Fondator poate numi o Entitate Reprezentantă (art. 21 alin (2), la fel ca oricare alt Membru. Entitatea Reprezentantă realizează activitățile în numele Membrului, în legătură directă cu scopul și activitățile ELI-ERIC(art. 15 alin (2)). Astfel, înțelegem că și Entitatea Reprezentantă a Observatorului Fondator, ar putea fi conectată la activitățile ELI-ERIC;

-Observatorii Fondatori nu plătesc taxă (art. 17 alin (2) și Anexa 2);

-Observatorii Fondatori sunt acceptați pentru o perioadă de trei ani, în cazuri excepționale putând să prelungească acesta perioadă (art. 17 alin (1)). Astfel, au un răgaz de trei ani pentru a decide dacă este în avantajul lor să adere la ELI-ERIC.

În cazul în care aleg să adere la ELI-ERIC, trebuie să notifice Adunarea Generală cu cel puțin 6 luni înainte de încheierea celui de al treilea an financiar complet.”

Context:

Laserul de la Măgurele este cel mai important proiect științific al României din toate timpurile. Finanțat de Comisia Europeană cu peste 300 de milioane de euro, alături de alte două proiecte asemănătoare în Cehia și Ungaria, laserul din România ar fi trebuit să intre într-un consorțiu european care să-i asigure acces la finanțari și la proiecte de cercetare. Nu s-a întâmplat așa, România nu a fost inclusa in consorțiul ELI-ERIC.

Conform unei estimări a Bancii Mondiale întreținerea facilității ar costa România 30 de milioane de euro pe an.

Fiecare din cei trei piloni ELI, conține un sistem de laseri puternici și o sursă de particule. Laserul și sursa sunt componente indispensabile ale ELI. Pentru pilonul românesc, sursa de particule este o sursă gamma.

În 2018, ELI-NP a reziliat contractul de 67 de milioane de euro cu consorțiul european EuroGammaS, acuzând consorțiul de întârzieri în livrarea sursei. Consorțiul motiva întârzierea printr-un raport în care arăta că clădirea ce ar fi trebuit să adăpostescă sursa nu era potrivită pentru instalarea echipamentelor.


Citește și:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

85707 vizualizari

 • +72 (94 voturi)    
  Nu meritam, frate… nu meritam! (Joi, 6 mai 2021, 2:07)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  E simplu! Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga-n plasa.
  0 bani in cercetare, acum se simte. Degeaba avem tehnologii, renovari, institute care se lanseaza, care sunt inaugurate, sefi, nu avem restul. Dar nici nu meritam…

  "Laserul de la Măgurele este cel mai important proiect științific al României din toate timpurile. Finanțat de Comisia Europeană cu peste 300 de milioane de euro"

  Sa ne aducem aminte de bataia de joc si insultele prin pasivitatea autoritatilor si Guvernului pana a devenit realitate institutia asta. Ca sa nu mai vorbim de banii pentru cercetare.

  Putem baga nave spatiale, lasere, roboti, masini care se codnuc singure, dar orice ai face, tot tara bananiera suntem, condusa de incompetenti. Nu, nu zic ca e vina PNL-USR-PLUS-UDMR. Dar nici nu si-au batut capul cu Cercetare. Cu Educatie a zis clar Citu ca nu-i pasa. La fel si cu Sanatatea. Ce zic e ca e vina tuturor partidelor timp de 30 de ani. Ca sa nu mai zic de Abramburica care a indobitocit generatii peste generatii.

  Avem noroc ca suntem cat de cat unde suntem. Si asta e meritul UE, nicidecum al "liderilor nostri mult prea iubiti".
  • +2 (16 voturi)    
   Perfect adevarat! (Joi, 6 mai 2021, 5:41)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   .
   • +8 (10 voturi)    
    Stimati domni (Joi, 6 mai 2021, 14:36)

    Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui Luk

    Mergeti in orice institut de cercetari din Ro.
    Numai fufuline si pilosi care nu stiu nimic.
    Fac compilatii/crochiuri cam ca teza de doctorat a lui Monta.
    Indiferent cati bani bagi, in conditiile astea rezultatul e zero.
    Stiu ce vorbesc pt ca lucrez in domeniu!
  • +18 (54 voturi)    
   Vai !... Dar cum ???... (Joi, 6 mai 2021, 7:04)

   gmb72 [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   Noi. care traim si existam in Gradina Maicii Domnului, care suntem crestini de 2000 de ani, care inainte de Hristos l-am avut pe Zamolxe care ne ocroteste si acum, care umplem bisericile Duminica de Duminica (cei drept, multi o fac nu ca sa asculte slujba, ci sa-si etaleze toalele si masinile), cu alte cuvinte, cu atatea pile la nivelul cel mai de Sus, mai trebuie si sa invatam carte si sa muncim ?!!!?!!!..... Las', ca noua ne da Dumnezeu... Si daca nu ne da, inseamna ca asa ne-a fost scris, si orice faceam noi, tot nu primeam !!!
   Cam cati credeti ca au modul asta de a gandi ? ....
   Asa ca daca UE nu mai vrea sa includa Romania in proiectul ELI, e ca asa ne-a fost scris, nu ca nu am miscat un deget sa respectam niste termene.... Ca daca asa ne-a fost scris, orice faceam, tot pierdeam finantarea....
   P.S. Nu sunt ateu. Merg Duminica de Duminica la biserica, pentru ca morala crestina iti da o ancora si un punct de referinta in viata, iar Credinta, te elibereaza de toate dependentele si formele de sclavie ale societatii moderne, consumeriste. Dar asa cum ai spus, Dumnezeu nu iti da baga si in plasa. Si mai mult, multi uitam ca necunoscute sunt caile Domnului. Ma uit socat cum preotii se roaga Duminica de Duminica sa ne scape Dumnezeu de pandemie, si uite, ruga ne-a fost ascultata, ne-a dat - prin inspiratia oamenilor de stiinta - vaccinuri eficiente si sigure, dar, le refuzam, caci "ne modifica codul ADN"- deci sunt de la diavol.... Pentru ca deh, noi vrem si un anume mod de a fi scapati de pandemie: sa dispara asa cum a aparut, fara sa fim nevoiti sa facem noi ceva.... Ca doar avem atatea pile, si dam atatea acatiste si facem atatea donatii !....
   • -11 (17 voturi)    
    Multumesc!! (Joi, 6 mai 2021, 10:07)

    Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui gmb72

    Cam OT, ca nu se refera la laser, dar mi-a placut mult cum ai zis:

    "Merg Duminica de Duminica la biserica, pentru ca morala crestina iti da o ancora si un punct de referinta in viata, iar Credinta, te elibereaza de toate dependentele si formele de sclavie ..."
   • +11 (25 voturi)    
    Amice (Joi, 6 mai 2021, 10:20)

    Altiro [utilizator] i-a raspuns lui gmb72

    esti pe aratura: aici e vorba de iresponsabilitate si decizii politice, nu de biserica si credinta romanilor.
    • -9 (13 voturi)    
     nu e (Joi, 6 mai 2021, 11:02)

     Point [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

     deloc pe aratura,asta e scopul lor.
     caca-i urmaresti cu atentie,ai sa vezi ca nu scapa nici un moment,sa-si degrinereze Tara sau poporul din care fac parte.de ce?
     ganditi-va la o lupta pe termen cel putin lung,unde nu se pune accent pe forta bruta,care sunt solutiile?printre multe altele se afla si demoralizarea.o arma tacuta care sapa la radacinile unui popor.exemplul este mai sus,cu ''crestini'' care ironizeaza orice fara rusine si nu pierd ocazia sa atace credinta,desi subiectul estecu totul din alta categorie,unde credinta nu are nimic de impartit cu coruptia statului!
   • 0 (2 voturi)    
    rock (Joi, 6 mai 2021, 16:24)

    TLiviu [utilizator] i-a raspuns lui gmb72

    ha ha ha ,,,,,sa nu uitam ca ne tragem din daci !
    si daci nu aveau .....scriere ....
   • -1 (1 vot)    
    Sper ca nu esti (Joi, 6 mai 2021, 16:29)

    doz2018 [utilizator] i-a raspuns lui gmb72

    din clanul ortodoxilor lui Zamolxe
  • -3 (39 voturi)    
   Sa ne aducem aminte de debarcarea celui care (Joi, 6 mai 2021, 9:25)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   a introdus Romania in consortiul ELI initial si a condus proiectul, academicianul Zamfir. Asta este rezultatul direct. Clasa politica, mai intai Ciuma Rosie apoi Ciuma Galbena nu au reusit sa se infrupte din nici un ban din cei 300 de milioane E investitie. P$D a facut presiuni mari impotriva lui, fara succes. Dar n-au avut curajul sa-l schimbe de acolo. PNL a incercat si el sa si-l subordoneze pe director, n-au reusit, nu s-au mai incurcat in fineturi, l-au dat pur si simplu afara. Dupa o campanie furibunda de presa impotriva academicianului, timp de o luna in fiecare zi au aparut in presa 5-6 articole impotriva lui (ceva similar ce s-a facut cu Isarescu- dar batranul bancher a rezistat). Iar acum Romania trage ponoasele. Dar PNL este fericit - omul lor este director acum la Magurele - desi este in conflict de interese, el fiind angajat cativa ani in Italia la firma din cauza careia nu s-a finalizat proiectul si cu care statul roman este in proces. Ce daca nu suntem in ELI ??? Niste bani tot se pot suge din investitia asta ratata. Tot inainte tovarasi.
   • +28 (38 voturi)    
    Esecul ii apartine 100% lui Nicolae Zamfir (Joi, 6 mai 2021, 10:03)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

    Proiectul trebuia sa fie terminat in 2015-2016. Suntem in 2021. Zamfir a fost la conducerea proiectului, el a decis rezilierea contractului pentru sursa de raze gamma, dar nu a venit cu nici o solutie alternativa.
    Toate interzierile si balbaielile care au dus la rezilierea contractului au fost sunt acum un fapt consumat. Chiar daca pune Romania toti banii ca sa acopere costul unui nou contract pentru constructia sursei de raze gamma, tot va dura inca 4-5 ani. Problema este ca cercetarea nu asteapta sa ne trezim noi. 10 ani intarziere inseamna 10 ani in care alte tari pot avansa in acelasi domeniu atat de mult incat proiectul asta devine absolut irelevant. Ca si cum am incepe azi sa bagam bani in cercetare pentru tehnologie 5G, cand altii deja o implementeaza.
    • -3 (19 voturi)    
     Dai FakeNew. Proiectul nu s-a finalizat (Joi, 6 mai 2021, 11:01)

     cartofil [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     datorita firmei italiene, care nu a furnizat sursa gamma si la care a lucrat ani buni, cine credeti ??? Chiar actualul director, mare PNL-ist. Statul roman este acum in proces cu aceasta firma. Cum credeti ca va apara interesele statului roman in justitie noul director ??? S-a facut contract pentru alta sursa cu o firma americana, acum vreo trei ani, cred ca noua sursa este deja montata. Vechiul contract era de 65 de milioane, noul contract 40. Ma rog, anagatii de la IFIN care zeci de ani n-au cercetat nimic si au fost pusi la treaba de Zamfir clocotesc de manie si ura impotriva omului si-si descarca frustarile imprastiind informatii false si incercand sa-l demonizeze pe aici.
     • +11 (15 voturi)    
      Bine zici cu fake news.. (Joi, 6 mai 2021, 12:00)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

      1. Nu este nici o "firma italiana. Contractul a fost cu EuroGammaS, "un consorțiu cu organizații din 8 țări europene și din care fac parte Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (Italia) (liderul consorțiului), Università degli Studi di Roma “La Sapienza” (Italia), Centre National de la Recherche Scientifique (Franta), adica "ministerul cercetarii stiintifice" din Franta, Alsyom S.A.S (Franta), Comeb S.R.L (Italia), ScandiNova Systems AB (Suedia)."
      Mai exact, la care "firma italiana" a lucrat actualul director?

      2. EuroGammaS a spus ca Zamfir nu a respectat parametrii initiali ai proiectului si nu se poate instala sistemul. EuroGammaS s-a oferit sa modifice cladirea, pe cheltuiala lor (adica a UE..). Zamfir a refuzat si a semnat un nou contract. Ca urmare, suntem in 2021 si nu avem nici un fasciul de raze gama...

      3. Poate ca "italienii" (sursa propriu-zisa a fost de fapt construita de suedezii de la ScandiNova) au intarziat livrarea, dar proiectul per ansamblu era responsabilitatea partii romane si deciziile luate de Zamfir au dus la situatia de azi.
     • +1 (9 voturi)    
      gandire retrograda (Joi, 6 mai 2021, 12:27)

      levierul [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

      ...asta e problema acolo, dar se poate generaliza. Oamenii sunt depasiti de vremurile pe care le traiesc. Educatia precara din anii comunismului, combinata cu politizarea excesiva de dupa 1989, au format un model de om care e reteta dezastrului.
      Imi amintesc de cateva erori in materie de constructie, care au fost ignorate de conducere cu "merge si asa". Se pare ca nu. Chiar nu merge si asa in alta parte in afara de Romania.
  • +18 (30 voturi)    
   nu chiar (Joi, 6 mai 2021, 9:29)

   levierul [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   aici e de vina doar conducerea institulului. Vezi putin istoria si o sa intelegi ce au facut acolo. Practic, la conducere sunt niste daci, care oricum au tunelul de sub Bucegi unde au facut toate testele
  • +10 (24 voturi)    
   Ar trebui să ieșim din UE (Joi, 6 mai 2021, 9:44)

   ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   Noi suntem cu ortodoxismul, cu Rusia. pe lumea cealaltă o să vezi, vom fi primii. Români, mai lăsați știința și bateți mătănii și ocoliți târâș biserici dacă vreți să vă fie bine. Decât să risipiți banii pe prostii mai bine faceți încă 1000 de biserici.
  • +21 (23 voturi)    
   well (Joi, 6 mai 2021, 10:42)

   alexandre dumas nepotul [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   esecul este meritul lui zamfir. in exclusivitate. asa se intampla de obicei cand oamenii sunt sustinuti politic pana in panzele albe desi fac doar rau pe oriunde se duc. zamfir a taraganat contractele ca sa impune o anumita firma care a stricat mai mult decat a construit si care a dus la intarzierea proiectului. ar trebui implicat sri in ancheta, deoarece acolo sunt interese foarte mari la nivel guvernamental si nu m-as mira daca zamfir a fost cointeresat sa faca sa piarda romania.
   • -1 (9 voturi)    
    SRI n-are ce cauta in anchete (Joi, 6 mai 2021, 12:07)

    Mihai_P1 [utilizator] i-a raspuns lui alexandre dumas nepotul

    Chestia asta cred ca doar la noi s-a intamplat. Treaba SRI e sa culeaga informatii si sa le transmita la institutiile interesate de ele. De anchete se ocupa parchetele si politia. SRI n-are competente, pregatire si experienta solida in justitie. Insa poate informa un parchet si procurorii sa se ocupe mai departe, sa caute probe cu politia. Asta e o paranteza tehnica...
  • +18 (22 voturi)    
   corect! (Joi, 6 mai 2021, 10:43)

   NOTORIOUS [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   fara UE, am fi trait inca ca pe vreamea lui Ceasca. Nu ca acum ar fi bine, dar miciile progrese se datoreaza strict UE, altfel politicienii nostri nu fac decat sa fure pentru ei si neamurile lor.
  • -3 (13 voturi)    
   ... (Joi, 6 mai 2021, 10:44)

   cartograful [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   E doar o dovada ca investitia asta nu era si nu este justificata. Este un esec previzibil si o lectie ca la carte despre ce se intampla cand dorinta nu se intalneste cu putinta, o aventura tehnico-economica facuta din orgoliu hranit cu legende. ELI este cercetare fundamentala de varful varfului, de care in mod normal se apuca tari care stiu ce vor si au cu ce. SUA, Franta, UK, Germania, China, poate Rusia, poate Canada. Romaniei ii lipsesc o gramada de trepte tehnologice (cercetare fundamentala mai putin high-tech, cercetare aplicata, un sector local viabil al industriilor de varf (nucleara, microchipuri, aerospatiala si de aparare)) ca sa poata lega un asemenea institut de viata reala. Cercetarea romaneasca ar trebui sa insemne cercetare aplicata, chestii cu ROI in societatea romaneasca de azi: poate sa dea drumul mai repede la acel institut de vaccinuri, anumite cercetari de medicina si farmacie, ceva stiinta materialelor, ceva acumulatori de varf si motoare de performanta, ceva electronica, ceva agriculuira, samd. Nu suntem in situatia de-a porni calatorii spre Marte, statii spatiale si fuziunea la rece.
  • +6 (10 voturi)    
   corect, dar să nu uităm (Joi, 6 mai 2021, 11:44)

   mgexpert [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   de unde pleacă acest eșec..

   Totul a-nceput cu rezilierea contractului pentru sursa de raze gamma (contractul cu EuroGammaS)
   Astfel au fost lezate interesele a 8 țări UE și s-a ajuns la scandalul cu ELI-DC, instituția europeană care se ocupă de înființarea consorțiului ERIC.

   Mai mult, managementul proiectului de la Măgurele și guvernul PSD, s-au întrecut în declarații belicoase sau triumfaliste. Ministrul Hurduc nu a catadicsit să răspundă, măcar din politețe, scrisorilor europenilor.
   Comisarul Corina Crețu atrăgea atenția că se pot pierde mulți bani dacă nu se rezolvă acest litigiu.
   Dar guvernul Dăncilă avea altă agendă..

   Acest eșec va costa, în primă instanță, 30 de milioane de euro pe an statul român. Dar implicațiile sunt mult mai mari, pentru că întârzierile vor declasifica statutul acestui laser, iar viitoarele colaborări vor fi puse și ele sub semnul întrebării.

   https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24211211-laserul-magurele-cum-dat-romania-din-groapa-groapa-pana-mai-fost-inclusa-eric.htm

   ..deschid fereastra, o închid, îți mulțumesc partid.. :)
   • 0 (0 voturi)    
    rock (Joi, 6 mai 2021, 16:38)

    TLiviu [utilizator] i-a raspuns lui mgexpert

    ce e de facut ?
    • 0 (0 voturi)    
     nu prea avem atuuri.. (Vineri, 7 mai 2021, 9:56)

     mgexpert [utilizator] i-a raspuns lui TLiviu

     ..oricum, orgoliosul Zamfir nu e unul dintre ele..
     Politic se poate încerca, dar sunt slabe șanse..
     Din trufie se fac cele mai mari prostii..
  • +1 (3 voturi)    
   oamenii de acolo sunt problema (Joi, 6 mai 2021, 16:25)

   doz2018 [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   nu banii si nici politica
   daca nu cunosteam vreo 2, taceam in banca mea
 • -25 (45 voturi)    
  E consecinta fireasca... (Joi, 6 mai 2021, 5:16)

  newlook [utilizator]

  E consecinta fireasca...

  Acum doi ani a fost inceputa - si finalizata - o campanie rar vazuta de denigrare a directorului IFIN, Zamfir, parca, un cercetator valoros si recunoscut international si manager cu oarecare succes. Au reusit sa-l debarce...au pus un fute-vant d'asta nou...si asta-i rezultatul.

  Exista un pattern aici; iata doua exemple:
  - gimnastica feminina (tot asa, "cei mai medaliati" antrenori din istoria MONDIALA a gimnasticii, Octavian Belu si Mariana Bitang, fabricile de campioane, au fost terfeliti in toata presa pana cand au renuntat, pur si simplu). Romania era No1 mondial in gimnastica feminina...azi nu se mai califica nici la campionatele europene.
  - fotbalul: candva, nu cu mult timp inainte, Ro juca de la egal la egal cu Argentina la Campionatul Mondial. Azi, ne bate Armenia de nu stim cum ne cheama. Dar e normal: voi, romanii, ati avut de ales intre un reprezentant al generatiei de aur, cu CV in forurile de conducere a UEFA si o tinichea securistoida...si ati ales ghici ce: tinicheaua securistoida. Rezultatele confirma alegerea.

  Va spun un secret: urmeaza, in 2-4 ani, Cernavoda. La ceea ce se intampla acolo, s-ar putea sa fie mai repede de 2 ani. Ca sa fie clar, va lamuresc: putinii care mai stiu/stiau meserie sunt trecuti pe linie moarta, marginalizati sau indepartati; de fiecare data locul lor e luat de un semi-securist (turnator) precar pregatit si fara viziune. E doar o chestiune de timp pana la caderea absoluta, iremediabila.
  • +18 (26 voturi)    
   Voi, romanii? (Joi, 6 mai 2021, 10:41)

   somesanu [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Da' dumneata ce esti, japonez? Ca vaz ca scrii bine in limba noastra, iar goagal translete nu e chiar performant :D
  • +3 (7 voturi)    
   Firesc e sa fii idiot, newlook? (Joi, 6 mai 2021, 11:04)

   ShivaK [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Stimate domn,

   Matale chiar crezi ce scrii ?? Ca daca da, e grav.

   In primul rand, nu a fost inceputa nici o campanie DE DEnigrare (apropo, DE DEnigrare este CACOFONIE! Cum e si SA SArim, LA LAc, etc..dar n-ai tu treaba cu d`astea, aparent ai treaba sa vorbesti ca prostul in targ cand vinde nuci!!).

   Faptul ca oamenii care lucreaza in IFIN au inceput sa isi exprime public nemultumirile si au aratat adevarata fata a comunistului NVZ (Zamfir parca) e alta mancare de peste .
   De ani de zile acest Zamfir a facut abuzuri grave! Cercetatorii care nu jucau cum canta el erau bagati in comisii de disciplina facute la comanda.

   Si-a dat afara colegul de o viata, pe domnul Livius Trache care nu a facut nimic altceva decat sa apere cercetatorii,

   L-a demis din functia de sef de departament abuziv pe actualul director , domnul Nicolae Marius Marginean!!! Sau "fute-vant" cum l-ai numit dumneata.

   Tot in primul rand, iti aduc la cunostinta ca acest "fute-vant" este un cercetator RENUMIT PE PLAN INTERNATIONAL SI INTERN CARE A AJUNS RESPECTAT SI RECUNOSCUT PRIN CAPACITATEA SA INTELECTUALA, NU PE PILE!! NU PENTRU CA A FOST UN SECURIST ORDINAR! Intelegi stimabie? Poti procesa aceasta informatie? Sau vrei sa iti desenez??

   In al doilea rand, acest "fute-vant" nu poate repara in cateva luni ce a distrus comunistul Zamfir in 16 ani!! E logica pura. Dar vad ca tie iti lipseste!

   Daca nu esti de acord, ia treci tu la guvernare si adu Romania la nivelul Germaniei in 7 luni!

   In al treilea rand, mai bine citeste libertatea, mai vezi ce cantec a scos Salam...ai sanse mai mari sa pricepi.
   • -4 (10 voturi)    
    Trec peste injurii (Joi, 6 mai 2021, 16:08)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui ShivaK

    Trec peste injurii....
    dar stai, n-a mai ramas nimic.

    Cat il priveste pe Zamfit, uite ce am gasit pe internet:

    1990 – 1992: Visiting Scientist, Koln University, Germany
    1992 – 1997: Physicist, Brookhaven National Laboratory, Upton, New York
    1997 – 2004: Senior Scientist - Research Professor, Yale University,
    Wright Nuclear Structure Laboratory, New Haven, CT, USA

    E clar ca pe baza de carnet de partid a lucrat 12 ani la Yale University!

    PS: Viermisor, curgi!
    • +5 (5 voturi)    
     Vezi tu (Joi, 6 mai 2021, 19:34)

     gamma [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     Somitatile nu sunt scutite de degradarea performantelor cerebrale sau de coruptie . A vrut el neaparat sa bage in ciorba europeana ingrediente americanesti . Poate treaba asta are de-a face mai mult cu anii aia petrecuti in America , sau poate a fost pacalit de americani , oricum rezultatul e catastrofal si e doar vina lui . In plus
     remarc si o lipsa de transparenta in jurul proiectului , in ciuda problemelor , comportament
     pe stil vechi oricum l-ai vopsi .
  • 0 (0 voturi)    
   cine te-a-nvâțat limba română ? (Vineri, 7 mai 2021, 10:02)

   mgexpert [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Altfel, chiar orgoliosul Zamfir e la baza scandalului cu UE, susținut firește de campania anti-europeană a PSD. Alde tanti Dăncilă nu au avut bunul simț să răspundă la scrisorile europenilor..
 • -16 (32 voturi)    
  Laser Magurele (Joi, 6 mai 2021, 7:45)

  ncurea [utilizator]

  Sursa gamma poate fi achizitionata si din alta parte decat UE si fara bani (67 milioane euro) sau chiar de noi.
  Apoi vom vinde toate inventiile pe bani grei si vom primi membri tot asa.
  Cred ca Statele Unite sau China ar fi foarte interesate de proiect.
  Cu tot respectul dar negociatorii nostrii nu au suflu.
  • +21 (25 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 6 mai 2021, 10:17)

   [anonim] i-a raspuns lui ncurea

 • +15 (29 voturi)    
  ehh (Joi, 6 mai 2021, 8:01)

  transpenibilus [utilizator]

  Dancila, Dragnia, Vilkov si Teodorovici au pesedit si laserul de la Magurele...
 • +21 (27 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 6 mai 2021, 8:46)

  [anonim]

  • +16 (18 voturi)    
   Casa Radio (Joi, 6 mai 2021, 9:59)

   transalpinarum [utilizator] i-a raspuns lui

   Intr-adevar, Casa Radio, ruina din centrul bucurestiului, spune totul despre indolenta, incompetenta romaneasca. Asta nu ar fi fost posibil in nici o tara europeana. Dar romanul e invatat sa doarma cu capul pe kkat, nu-l deranjeaza mirosul... ba chiar ii place..
   • +11 (13 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 6 mai 2021, 10:29)

    [anonim] i-a raspuns lui transalpinarum

   • +3 (9 voturi)    
    Acolo e cea mai publica dovada de coruptie (Joi, 6 mai 2021, 11:00)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui transalpinarum

    si de anti-romanism.

    Trebuia sa fie cel mai mare centru cultural si de conferinte din Europa sau poate din lume.
    Cladirea era terminata si avea si un depozit subteran cu toate materialele necesare pentru finisaje.
    Ce s-a intimplat cu depozitul?

    Ce s-a intimplat cu marmura decopertata in viteza de pe pereti si coloane?

    Ce s-a intimplat cu linia de tren care aproviziona santierul?

    Cum de este PMB datoare cu aproape un miliard pentru "lucrari de consilidare a structurii de rezistenta" dupa ce a fost dinamitata zilnic mai multe luni ?


    Ar trebui arestati pe viata toti cei care au avut tangenta cu acel contract precum si cei care ar fi trebuit sa intervina si nu au facut-o.

    Chiar si cei de la DNA.
 • +6 (20 voturi)    
  proiecte (Joi, 6 mai 2021, 8:49)

  atc [utilizator]

  Ar trebui dati afara din UE toti "iliberalii" astia care ne iau proiectele tocmai noua, o asa democratie consolidata si iubita in cancelariile occidentale.!
 • +23 (29 voturi)    
  Nu e totul pierdut (Joi, 6 mai 2021, 8:54)

  Martinezu [utilizator]

  In zona se construieste mult si magazinele de bricolaj sunt arhipline. Aici se pot amenaja depozite de gresie si faianta. Iar cu laserul se pot taia la milimetru, pentru cei mai pretentiosi.
  Cum spuneam, Romania nu merge inainte, e inca in cadere libera.
 • -19 (27 voturi)    
  birocrati jenanti pe la Bruxeles (Joi, 6 mai 2021, 9:06)

  jescu [utilizator]

  In domeniul cercetarii are si Romania un proiect si cam atat. Daca UE nici pe acel singur proiect nu vrea sa-l finanteze, ce sa le mai ceri. Sa cerceteze doar Germania si Franta, ca asta se vrea. Eu inteleg ca avem cercetatori capabili pe la institut, aveau sanse sa scoata ceva, cu nimic mai prejos decat cei de la CERN sau din alte parti. Un punct in minus si la partea politica, pentru realizarea deosebita, ca atat era si Viorica in stare sa faca, poate mai bine.
  • +3 (5 voturi)    
   De ce crezi ca au finantat centrele din Cehia si (Joi, 6 mai 2021, 12:13)

   Mihai_P1 [utilizator] i-a raspuns lui jescu

   Ungaria? Franta si Germania au centre de cercetare solide si cu experienta in alte domenii (sincrotroane, reactoare nucleare - inclusiv de fuziune de ex.) Tarile astea isi finanteaza singure cercetarea.
 • -7 (19 voturi)    
  da,dar (Joi, 6 mai 2021, 9:18)

  codrean [utilizator]

  o informatie ca aceasta, "aruncata" in presa, inclusa parca in programul "sa injuram Romania zi-de-zi si in proportie de masa" pe mine nu ma lumineaza. Hai sa ascultam si "partea cealalta", Ministerul Cercetarii, directorul de la Magurele, etc si apoi sa vorbim si - daca suntem competenti si lamuriti - sa dam sentinte !
  • +1 (3 voturi)    
   Pai avem un verdict de etapa de la CE (Joi, 6 mai 2021, 12:15)

   Mihai_P1 [utilizator] i-a raspuns lui codrean

   "Comisia Europeană a luat o decizie mult așteptată pe 5 mai de a înființa Extreme Light Infrastructure (ELI) ca un consorțiu european pentru infrastructura de cercetare (ERIC) doar cu Republica Cehă și Ungaria, fără România."

   Sigur, usa ramane deschisa pt. ELI de la Bucuresti. Dar in alta etapa.
 • +17 (25 voturi)    
  Incompetenta statului Roman (Joi, 6 mai 2021, 9:19)

  vlad.pe [utilizator]

  Incompetenta statului Roman se dovedeste si aici si ne mai miram cand Ministrii PNL primesc spaga sa schimbe conducerea la APele Romane iar PNL, Florin Citu, Ludovic Orban si Klaus Iohannis se poarta de parca este ceva normal.

  Cat timp PNL ii va sustine pe Costel Alexe si Mihai Chirica in partid desi au dosare penale nu putem spune ca acest PNL s-a reformat, este tot un PSD dar in galben.
 • +6 (24 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 6 mai 2021, 9:23)

  [anonim]

 • +19 (27 voturi)    
  Cine mai ramane in Romania? (Joi, 6 mai 2021, 9:25)

  emil bobu [utilizator]

  Militienii, securistii, magistratii, administratia si captivii.

  Oamenii muncitori nu au ce cauta in Romania, unde nu sunt apreciati.
 • +21 (37 voturi)    
  Ce ne trebuie nouă ELI? (Joi, 6 mai 2021, 9:40)

  ploiesteanu [utilizator]

  Atâta știință! Noi cu biserica. Dăm banii pe ELI în loc să mai facem o catedrală a neamului numărul 2. Mai mare și mai frumoasă ca prima.
  • +2 (16 voturi)    
   Ai zbarcit-o! (Joi, 6 mai 2021, 10:31)

   Altiro [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

   In acest an in Bucuresti toate bisericile(unele fiind monumente istorice) au primit 200 de mii de euro pt reparatii si intretinere. Doar inlocuirea gazonului, cu o luna in urma, pe National Arena(plus alte "mici" retusuri) au costat 5 milioane de euro. In tara se ridica in tr-o veselie stadioane de sute de milioane de euro, dar n-am vazut niciun @ploiesteanu legat cu lanturi de ele si tipand "vrem cercetare, scoli si spitale"..
   • +3 (9 voturi)    
    Aveți ceva împotriva sportului? (Joi, 6 mai 2021, 12:06)

    ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

    Gazonul de pe arena națională s-a schimbat pe banii UEFA pentru că vom primi bani pe găzduirea Campionatului European. Și a costat 2,2 milioane de lei (fără TVA) schimbarea gazonului, nu 5 milioane de euro. Iar cultele primesc în 2021 peste 760 milioane de lei (152 milioane euro) prin 3 programe, 1. Sprijin financiar pentru salarizarea personalului de cult (749,2 milioane lei), 2. Alocații bugetare pentru salarizarea personalului din învățământul teologic 8,83 milioane lei și 3. Pentru restaurarea si conservarea lăcașurilor de cult care sunt monumente istorice si a bunurilor din patrimoniul cultural national mobil aparținând cultelor religioase recunoscute din Romania, pentru completarea fondurilor proprii necesare întreținerii si funcționarii unităților de cult cu venituri mici sau fără venituri,pentru amenajarea si întreținerea muzeelor cultural religioase, pentru construirea și repararea lăcașurilor de cult, pentru achiziționarea de imobile necesare desfășurării activitatii unităților de cult si de asistenta sociala susținute de acestea etc. s-au alocat 28 de milioane lei (5,6 milioane de euro. Nu mai păcăliți cititorii, vă rog. Să mai amintim că România alocă cei mai puțin bani din Europa pentru sport, cam 30 de euro anual de persoană, în timp ce media europeană este de 113 euro.
    • -4 (6 voturi)    
     Catu: bugetul pe 2021 (Joi, 6 mai 2021, 12:55)

     Altiro [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

     Nu doar pt BOR ci pt toate cultele(18 la numar) din Romania 760 milioane lei(o reducere de 89% fata de anul precedent). La Sănătate 57 de miliarde de lei, la sectorul învăţământ sunt 40 de miliarde alocate. (AGERPRES) . Min sportului primeste 543 milioane. "Ca să cerem buget mai mare, trebuie să arătăm că știm ce să facem cu banii."(Carol-Eduard Novak, ministrul Sportului).Costurile cu construcția stadioanelor pentru Euro 2020 sunt majorate considerabil cu peste 50%(Profit.ro)
     • 0 (4 voturi)    
      Nu mai păcăliți cititorii (Joi, 6 mai 2021, 15:21)

      ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

      Suma alocată va fi de 749,2 milioane lei, fiind mai mare cu 2,36% comparativ cu cea de anul trecut. Numai pentru punctul 3. amintit de mine mai sus, s-a alocat mai puțin și anume doar 28 de milioane de lei, și asta pentru că nu s-au mai dat bani la Catedrala Mântuirii Neamului. În privința stadioanelor construite în toată țara, e adevărat, fiecare comunitate locală ar trebui să se împrumute la bănci și să plătească construirea acestora. Singurii care au făcut asta au fost ploieștenii care și-au construit stadionul pe bani proprii.
 • +11 (21 voturi)    
  Noi suntem tari în biserici și catedrale (Joi, 6 mai 2021, 9:50)

  ploiesteanu [utilizator]

  Nu în lasere.
  • -7 (11 voturi)    
   Pentru ca Bisericile nu sunt ridicate de stat (Joi, 6 mai 2021, 12:20)

   Mihai_P1 [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

   Asta o fi explicatia.
   • +2 (6 voturi)    
    Glumiți, nu? (Joi, 6 mai 2021, 15:52)

    ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui Mihai_P1

    Uitați-vă puțin aici: https://www.dw.com/ro/sfin%C8%9Benia-%C8%99i-politica/a-52207988
 • +23 (23 voturi)    
  Mai tineti mine ca nu erau agreati cercetatorii (Joi, 6 mai 2021, 9:53)

  rakleta [utilizator]

  ... aia din afara pe motiv ca nu aveau diplome "echivalente" la noi ?
  Si ca nu le doreau a face contracte pe motiv de studii "straine" ?
  Pai cum sa faci asta unor parteneri seriosi ?
  Acum poftim decontul la incompetenta si coruptie. Aici duce asta.
  • +5 (9 voturi)    
   Mai tii minte cand la noi problema era bacul (Joi, 6 mai 2021, 12:22)

   Mihai_P1 [utilizator] i-a raspuns lui rakleta

   lui Funeriu? Omul facuse un doctorat in Franta cu un castigator al premiului Nobel, dar noi vroiam sa-i verificam diploma de bac.

   Hartzoagele sunt miezul...
 • +11 (15 voturi)    
  In mod normal (Joi, 6 mai 2021, 9:57)

  Luk [utilizator]

  In mod normal ar fi trebuit sa fie deja inaintate demisiile tuturor celor de la Magurele care s-au ocupat de proiect si demisia Ministrului Cercetarii.
  Asta e o rusine la fel de mare ca cea provocata de idiotul care a uitat sa se intalneasca cu Premierul Japoniei.
  Macar rusine sa aiba!
 • +8 (16 voturi)    
  ce vreti, ba? (Joi, 6 mai 2021, 10:02)

  Cata_ [utilizator]

  Buget 2021 Romania:

  SRI 2,7 mld lei, Secretariatul General al Guvernului 1.92 mld lei, Ministerul Cercetarii 1.9 mld lei. Taceti dracu', descultilor analfabeti
 • +3 (11 voturi)    
  Dacă acest proiect într-adevăr are potențial (Joi, 6 mai 2021, 10:05)

  doar_un_mesaj [utilizator]

  atunci ar fi bine ca România să-și caute parteneri prin alte părți. De ce nu Japonia sau Coreea? Deși, probabil fiecare e cu bordeiul și banii săi în aceste domenii științifice de vârf. Mă tem că ajunge și acest proiect precum restul rămășițelor industriale de după epoca lui Ceaușescu.
 • -1 (15 voturi)    
  Media nu s-a informat suficient? (Joi, 6 mai 2021, 10:15)

  ivana.tiberiu1375394274205 [utilizator]

  Cu surle si trambite Mass-media a reusit ani la rand sa ne insufle si sa ne transmita cat de mult valoreaza pentru Romania acest laser, bla, bla, bla... Multi români s-au entuziasmat, vazand cum se construieste un edificiu deosebit in tara noastra si visand la venirea a sute de specialisti straini care sa lucreze aici, la cresterea nivelului de cercetare de la noi. Acum vine si ne spune ca proiectul este un esec major.
  Draga Mass media, cred ca inainte de a da niste stiri de prima pagina trebuie sa te informezi in adancime de la A la Z, ("d-aia" ai armate de ziaristi, reporteri si corespondenti care sufoaca oamenii si se reped ca ulii spre a smulge stiri sa dea bine la sefu'). Daca dupa un timp se intampla minunea si intram in consortiu european vii si ne comunici ca s-a schimbat schimbarea. Trebuie mai multa atentie si aplecare profesionista asupra evenimentelor din vremurile noastre pentru prezentarea cat mai exacta a situatiilor
  • +10 (10 voturi)    
   Si nu e un esec? (Joi, 6 mai 2021, 10:49)

   somesanu [utilizator] i-a raspuns lui ivana.tiberiu1375394274205

   O fi vreo victorie si mass media nu stie cum sa comunice asta. La noi mereu e o problema de comunicare :/
 • +33 (41 voturi)    
  este mai important Nicolae Zamfir (Joi, 6 mai 2021, 10:25)

  Crup [utilizator]

  Era de asteptat. Acest laser de la Magurele a fost condus pana recent de Nicolae Zamfir, un dinozaur de pe vremea comunismului.
  Un om care a distrus tot. Un om care de alfel se afla ilegal la conducerea laserului de la Magurele. Nu indepiineste consitiile legale. Dar degeaba.
  Sunt notorii scandalurile de acolo. Petitiile semnate de cercetatori, ca nu se mai poate continua cu Zamfir. Concedierile masive ale cercetatorilor care nu ii aduceau osanale lui Zamfir. Ceva de groaza!
  Comisia Europeana a tot dat semnale clare Romaniei in ultima vreme: scapati de nenorocitul ala.
  Practic, fara nicio exagerare, Romania a sacrificat cercetarea de varf pentru un dinozaur comunist.
  Stiu ca imi voi lua injuraturi maxime de la voi, fiindca in Romania igrnorant este o virtute.
  • -6 (10 voturi)    
   14 ani cercetator la Yale University. Tu ai fost (Joi, 6 mai 2021, 13:40)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui Crup

   macar o zi cercetator in vest, sa primesti bani pentru munca ta intr-o universitate straina ??? Dupa aceea sa-ti dai cu parerea despre dinozaurul comunist ! Omul are peste 300 de lucrari in revistele cele mai tari in domeniu, un indice hirsch cat China. Dupa ce o sa indeplinesti una din conditiile astea cred ca ai voie sa-ti imprastii dejectiile pe aici. Se apuca toti frustratii, cu articole publicate in Arici Pogonici pe care i-a pus Zamfir la treaba, ca ardeau gazul de pomana la IFIN-Magurele, sa-si dea cu parerea lor de nevolnici ratati. Proiectul ELI a fost realizarea personala a lui Zamfir, el e cel care a facut acest proiect, datorita personalitatii lui s-au dat cei 300 milioane investitie. Si cand sa fie gata, niste politruci s-au gandit sa deconteze ei politic, realizarea laserului. Consecinta o vedeti cu totii, fara Zamfir gloata de PNL-isti care au pus mana pe Magurele nu mai este primita la UE.
   • -5 (5 voturi)    
    Anisie sa raspunda! (Joi, 6 mai 2021, 16:21)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

    Ea l-a schimbat din functie.
 • +8 (8 voturi)    
  Cititi toata istoria (Joi, 6 mai 2021, 10:33)

  ACP [utilizator]

  https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24211211-laserul-magurele-cum-dat-romania-din-groapa-groapa-pana-mai-fost-inclusa-eric.htm
 • -14 (20 voturi)    
  Putin e de vina (Joi, 6 mai 2021, 10:36)

  idealogul [utilizator]

  Toata vina e din cauza biserii.
  Toti banii se duc pe biserici.
  Ar curge in Romania numai lapte, miere, cola si shaorme daca nu ar fi bisericile.
  Maine ar disparea covidul daca ar disparea bisericile.
  Si incalzirea globala s-ar rezolva, Putin ar ajunge la inchisoare daca ne-am ateifica toti si am rade biserile.
  • +5 (9 voturi)    
   Tulai, ce tot spui, biserica e raspunsul la tot! (Joi, 6 mai 2021, 11:32)

   t_beriu [utilizator] i-a raspuns lui idealogul

   Daca am fi insistat sa construim mai mult decat cele 10000 de biserici construite dupa '89 am fi fost lideri mondiali la cercetare, am fi avut cel putin 10 Nobel-uri (pentru teologie, dar bune si alea). N-am mai fi avut nevoie de ATi pentru covid, dar ce spun eu covid, pentru nicio afectiune, doar sfanta impartasanie, leacul suprem, universal. Elevii nostri ar fi avut cele mai bune rezultate la testele Pisa (cu conditia ca testul sa implice recitarea lui Tatal Nostru). Ce mai, Gradina Maicii Domnului pe fata, lapte si miere, raiul pe pamant!
  • +6 (8 voturi)    
   n-a zis.... (Joi, 6 mai 2021, 11:59)

   mamenervat [utilizator] i-a raspuns lui idealogul

   nimeni "sa nu mai fie biserici" (indiferent de religie, nu numai ortodoxa...)! Majoritatea celor ce au comentat sunt indignati de banii de la buget directionati catre biserica ortodoxa! La buget sunt adunati banii tuturor: laici si credinciosi apatinatori tuturor doctrinelor, nu numai banii fundamentalistilor ortodocsi! Corect/democratic/etic/si cum mai vreti dvs.sa spuneti ar fi ca bisericile sa se sustina numai din donatiile propriilor credinciosi/sustinatori, iar preotii ortodocsi sa nu mai fie asimilati unor salariati bugetari privilegiati!
 • +10 (16 voturi)    
  aha, deci am avut dreptate.. (Joi, 6 mai 2021, 10:38)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  .. cu marea sifonealā de la magurele.
  a ajuns un loc care colcaie de trantori si pile.
 • +4 (8 voturi)    
  incompetenta si lipsa de principii (Joi, 6 mai 2021, 11:03)

  Razvan_M [utilizator]

  Daca noi nu avem principii obiective pe care sa le aplicam, cum sa hotaram cine este competent si cine nu?

  Fiecare tine cu calul lui politic in tara asta. Pesedistiii cu prostii lor, penelistii cu prostii lor, useristii cu prostii lor, udemeristii cu prostii lor. Degeaba ne invartosam verbal pe forumuri, dar cand vine vorba de evaluat obiectiv o situatie fiecare cadem in logica activismului politic.

  Pana la urma avem o institutie de cercetare, una dintre cele mai "prestigioase" din tara noastra, care nu a reusit sa atinga un obiectiv esential. In mod normal ar trebui sa vedem demisia de onoare a sefilor care au administrat prost. Chiar si daca nu sunt *doar* ei de vina, mergi frate in alta parte si dovedeste ce poti acolo.
 • -8 (14 voturi)    
  Simplu, infiintam propria organizatie ca fondatori (Joi, 6 mai 2021, 11:04)

  D-or [utilizator]

  Cine ne opreste sa infiintam si noi o organizatie internationala pe aceasta tematica?
  Sigur mai sunt tari in lume care ar participa.

  Nici nu trebuia sa asteptam initiativa altora, dar nici acum nu-i tirziu.

  Si, desigur, nu-i vom primi la noi pe cei care ne-au respins.
  • +8 (14 voturi)    
   ma bufneste rasul... (Joi, 6 mai 2021, 11:38)

   t_beriu [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Tu chiar nu intelegi ce se intampla? Avem o caricatura de laser, adica o jumatate de instalatie, pentru ca cealalta nu e nici macar in constructie, desi trebuia sa fie gata de 5 ani. Nu se poate folosi laserul la capacitatea nominala, nu se pot face experimente. Si la putinul care se poate face acum cu laserul, cercetatorii sunt filtrati pe criterii mioritice, nu pe relevanta cercetarii propuse. Proiectul e un esec atat de lamentabil incat mie imi e rusine ca roman, dar nu vreau sa stiu ce simt cercetatorii romani de buna credinta.
   Uita de ELI-ERIC, acolo cercetarea chiar se poate face. Nu au nevoie sa imparta fondurile cu laserul nostru cu care nu poti face practic nimic. Nu e nicio discriminare, pur si simplu nu putem contribui ca cercetarea care e posibila in celelalte site-uri ELI.
   • -1 (5 voturi)    
    Dar noi contribuim la fondurile lor? (Joi, 6 mai 2021, 16:17)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui t_beriu

    Direct sau indirect.
 • +3 (9 voturi)    
  se mai mira cineva ? (Joi, 6 mai 2021, 11:07)

  nick1587873340950 [utilizator]

  Noi nu aven politicieni de top ci avem "Hoti" de top, era de asteptat aceasta decivie
 • +8 (10 voturi)    
  nu-i bai (Joi, 6 mai 2021, 11:51)

  ucun [utilizator]

  Oricand se poate transforma in Mall !
  Mari tampiti suntem...
 • -5 (7 voturi)    
  un proiect cu Rep Ceha si Ungaria (Joi, 6 mai 2021, 12:22)

  mmmircea [utilizator]

  nu e un proiect castigator, pot paria ca cele doua tarisoare s-au intrecut in a pune piedici Romaniei. In ceea ce ne priveste, am putea incepe curatenia cu confiscarea extinsa a tuturor bunurilor familiei "dictatorului de la Magurele" Zamfir.
 • +1 (3 voturi)    
  singura chestie care imi vine in minte e (Joi, 6 mai 2021, 12:28)

  cristi_an [utilizator]

  https://bucurestiulmeudrag.ro/fotografii/5741e6c6-ce6c-4b0d-9271-9441592b13d5
 • +2 (8 voturi)    
  Las' ca mere si-asa (Joi, 6 mai 2021, 13:07)

  ipolitic [utilizator]

  Las' de la laser?
 • +6 (8 voturi)    
  replica (Joi, 6 mai 2021, 13:38)

  Crup [utilizator]

  Cercetarea romaneasca in domeniul laserului in perioada comunista este trecut. Trecut indepartat.
  Acest laser era viitor. Era o sansa uriasa pentru Romania. Pe care am ingropat-o de dragul lui Nicolae Zamfir.
  Zamfir era numit ilegal. Pur si simplu, in ultimul lui mandat a fost numit ilegal in draci. Dar chiar asa ilegal a stat la conducere pana a distrus tot.
  Intre Zamfir si Arsenie, daca as fi avut eu puterea, v-as fi aleg pe dvs! Sau pe vanzatoarea de la colt care acum o jumatate de ora mi-a vandut un pachet de tigari. La modul cel mai serios.
  Si nu exagerez. Macar dvs sau vanzatoarea de la colt va incasati naibii salariul baban dar macar nu i-ati fi incurcat pe altii care stiu si vor sa fie ok.
  Cést fini, mon cheri, cu cercetarea romaneasca de top. Au revoir.
  • -5 (7 voturi)    
   Zamfir nu mai este director din aug.2020 (Joi, 6 mai 2021, 14:44)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui Crup

   Anisie l-a numit pe Nicolae Marginean in aug.2020

   O fi mai bun, o fi mai rau, nu stiu. Problema este ca daca discutiile cu respectiva organizatie au fost incepute de X si erau pozitive, schimbarea lui X cu Y conduce la refuzul lui Y din partea vechilor parteneri de discutii.
 • -4 (8 voturi)    
  Orizont 2020 (Joi, 6 mai 2021, 13:39)

  omul din castelul inalt [utilizator]

  A trecut demult 2020. Suntem in 2021. Pe ce baza ia UE aceste decizii? Orizontul arata cam intunecat.
 • -3 (5 voturi)    
  daca Orban e comunist, pro-Rus si antieuropean (Joi, 6 mai 2021, 15:01)

  Scarface1000 [utilizator]

  mereu in razboi cu Parlamentul European si cu valorile Europene DE CE comisia Europeana nu a lasat in Romania acest proiect?

  ceva nu mi se leaga....
  • -3 (7 voturi)    
   Trebuie sa precizezi care Orban. (Joi, 6 mai 2021, 16:19)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui Scarface1000

   Se pare ca cel al Ungariei a fost preferat, deci politica lui de fronda e cistigatoare. .
 • -3 (7 voturi)    
  xcxcxcx (Joi, 6 mai 2021, 15:12)

  solar [utilizator]

  ”Viziune ” veche de 20 de ani ! De cînd RO si-a ”cumpărat ” dreptul de a intra in UE . ” România nu are forța de a putea concura . Deci unii POT CUMPĂRA, ALTII NU POT CUMPĂRA ! Așadar , cumpărați , fraților, tot ce se poate ” ! Asa s-a ” volatilizat ”INSTITUTUL CANTACUZINO , Institutul de GERIATRIE Ana Aslan,PETROM etc etc si mai nou , așa se va întâmpla cu LASERUL de la MĂGURELE ! Gorbaciov a împins RO exact în fălcile RECHINILOR ! Unora le-a venit ca o mănușă toată povestea . Prin urmare TRAIASCĂ NORD STREAM 2 !
 • -3 (3 voturi)    
  Mda (Joi, 6 mai 2021, 19:51)

  ot43 [utilizator]

  Era de asteptat. Primesti niste bani cu scopul de ati cumpara jucariile din Europa.Tu nu, ca nu sunt bune si vrei sa-ti cumperi jucarii din America. Normal ca nu se mai joca nimeni cu tine.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by