Telescopul spaţial Hubble se află de o săptămână în "safe mode" după ce computerul de bord a generat o eroare în data de 13 iunie, conform unui comunicat al NASA, transmite marţi Live Science.

Telescopul HubbleFoto: NASA

Computerul de bord este responsabil de coordonarea şi controlul tuturor instrumentelor ştiinţifice aflate în dotarea telescopului - ceea ce înseamnă că până când tehnicienii de la NASA nu vor repara această eroare, telescopul Hubble nu poate fi utilizat.

Acest satelit aflat pe orbită de 31 de ani este dotat şi cu un computer de rezervă, ce ar putea fi activat dacă nu se va reuşi deblocarea computerului principal. Din păcate, deocamdată nu a putut fi remediată problema apărută la computerul principal al telescopului orbital. Tehnicienii NASA încă nu au identificat natura exactă a problemei, potrivit Agerpres.

Sistemul acestui computer a fost dezvoltat în anii 1980 și este parte a unui modul care a fost înlocuit în 2009 cu prilejul unei misiuni de mentenanţă a telescopului.

Hubble, lansat în 1990, a revoluţionat astronomia şi a schimbat viziunea noastră asupra Universului, realizând imagini cu sistemul solar, Calea Lactee şi galaxii foarte îndepărtate.

Un nou telescop spaţial, James Webb, este preconizat să fie lansat pe orbită la sfârşitul lui 2021.