O cercetătoare afirmă că a fost violată în metaversul companiei lui Mark Zuckerberg la o oră după ce a intrat în spațiul virtual pentru a studia comportamentul utilizatorilor săi, relatează Business Insider.

Cercetatoarea a intrat in metavers pentru a studia comportamentul utilizatorilor saiFoto: Captura video

Incidentul a fost raportat într-un raport publicat pe 24 mai de către SumOfUs, un ONG din Statele Unite al cărui scop declarat este limitarea influenței marilor corporații internaționale.

Potrivit relatării publicate în raportul organizației, mai mulți utilizatori ai metaversului Horizon World creat de Meta/Facebook au invitat-o pe cercetătoare la o petrecere privată din spațiul virtual mai devreme în cursul lunii mai.

Cum a fost agresată cercetătoarea în metavers

Utilizatorii din aceeași cameră au rugat-o apoi să dezactiveze o setare care împiedică celelalte avataruri să se apropie la mai mult de un metru de avatarul cercetătoarei.

Într-o înregistrare video publicată de cei de la SumOfUs și care poate fi văzută AICI, un avatar de sex masculin se apropie foarte mult de cercetătoare, în timp ce un altul din apropiere privește, ambii utilizatori făcând comentarii licențioase.

Într-o altă înregistrare pe care activiștii nu au dorit să o publice, cercetătoarea „a fost condusă într-o cameră privată unde a fost violată de un utilizator”, potrivit SumOfUS.

Cercetătoarea a relatat că, deși incidentul a avut loc într-un spațiu virtual, s-a simțit „dezorientată” de ceea ce se întâmplă și că a resimțit în viața reală faptul că a fost atinsă în metavers deoarece controlerul său a început să vibreze în momentele respective.

Metaversul nu a avut succesul pe care îl spera Mark Zuckerberg

Meta nu a dorit să comenteze incidentul, afirmând însă într-un comunicat remis celor de la The Daily Mail că nu recomandă utilizatorilor să dezactiveze opțiunea care nu permite avatarurilor să se apropie la mai mult de un metru între ele.

Compania fondată și condusă de Mark Zuckerberg și-a lansat metaversul Horizon World în luna decembrie a anului trecut după ce în octombrie a anunțat că își schimbă numele în Meta, tocmai pentru a încuraja utilizatorii să treacă la noua experiență a realității virtuale.

Site-ul The Verge nota în luna februarie că metaversul companiei lui Zuckerberg avea deja 300.000 de utilizatori însă numărul este cu mult sub cel dorit de Meta. Mark Zuckerberg a declarat în luna iulie a anului trecut că își dorește ca, în cele din urmă, toți utilizatorii Facebook să fie încorporați în metaversul companiei.

Însă nu toată lumea este convinsă de proiect, fostul CEO al Twitter Jack Dorsey afirmând că acesta este o „distopie” în timp ce Eric Schmidt, fostul CEO al Google, l-a catalogat drept „un uriaș zeu fals”.

Documentele financiare publicate de Meta în luna februarie arată că business-ul său de metavers a avut pierderi de 10 miliarde de dolari anul trecut.

Te-ar putea interesa și: