SpaceX își propune începutul lunii decembrie pentru a lansa pentru prima dată pe orbită sistemul său gigantic de rachete Starship, un zbor demonstrativ esențial în contextul în care își propune să ducă astronauți NASA pe Lună în următorii ani, a declarat luni un oficial american, potrivit Reuters.

Noul model al rachetei Starship Foto: Reginald Mathalone-NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

SpaceX, compania miliardarului Elon Musk, încearcă de ani de zile să trimită pe orbită sistemul său uriaș de rachete de ultimă generație de la instalațiile de lansare private ale companiei din Texas, unde a lansat doar prototipuri ale jumătății superioare a Starship, la o înălțime de aproximativ 10 km, pentru a demonstra încercările de aterizare.

Misiunea din decembrie va testa pentru prima dată întregul sistem, implicând propulsorul Super Heavy de 70 de metri al companiei pentru a ridica pe orbită nava spațială Starship de 50 de metri.

1. Starship va avea 50 de metri înălțime și 9 metri diametru, va dispune de o suprafață mare de încărcare și de șase motoare Raptor.

2. Despre „Super Heavy” Elon Musk a spus că va fi „cel mai mare obiect zburător construit vreodată”. Va avea peste 30 de motoare Raptor și va fi o rachetă super-puternică. Treapta Super Heavy va avea 69 de metri înălțime și capacitatea rezervoarelor va fi de 3.400 tone de combustibil, de aproape trei ori mai mare decât la treapta Starship. Generațiile următoare vor avea o capacitate de 3.800 tone.

„Urmărim patru zboruri majore ale Starship. Primul dintre ele va avea loc în decembrie”, a declarat Mark Kirasich, un oficial de rang înalt al NASA care supraveghează dezvoltarea programului lunar Artemis al agenției, în timpul unei reuniuni a Consiliului Consultativ al NASA, transmisă în direct.

Alte teste la sol cu racheta și revizuiri de reglementare ar putea întârzia misiunea orbitală de debut dincolo de luna decembrie.

Administrația Federală a Aviației din SUA, care supervizează siguranța locurilor de lansare comercială, nu a acordat încă o licență pentru această misiune companiei SpaceX, care face parte din universul în creștere al companiilor lui Musk, care include și Tesla și Twitter.

Starship va succeda așadar flotei de rachete Falcon 9 reutilizabile a companiei.

În 2021, NASA a ales nava Starship a SpaceX pentru ca oamenii să aterizeze pe Lună în jurul anului 2025, pentru prima dată din 1972.

Această misiune, în cadrul unui contract de aproximativ 3 miliarde de dolari, necesită mai multe teste de zbor spațial în avans care ar putea întârzia misiunea de aselenizare din 2025.

Pe același subiect: