Impozantul propulsor Super Heavy al SpaceX a început să ardă pentru prima dată joi, într-un test de lansare care apropie mastodontul vehiculului lunar și marțian de primul său zbor orbital în următoarele luni, după cum a arătat o transmisiune în direct a companiei, potrivit Reuters.

Noul model al rachetei Starship Foto: Reginald Mathalone-NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Treizeci și unu dintre cele 33 de motoare de rachetă Raptor ale propulsorului Super Heavy au pornit timp de aproximativ 10 secunde la instalațiile de rachete ale SpaceX din sudul Texasului, a transmis pe Twitter directorul executiv al companiei, Elon Musk, la scurt timp după test.

SpaceX, compania miliardarului Elon Musk, încearcă de ani de zile să trimită pe orbită sistemul său uriaș de rachete de ultimă generație.

Despre „Super Heavy”, Elon Musk a spus că va fi „cel mai mare obiect zburător construit vreodată”. Are peste 30 de motoare Raptor și este o rachetă super-puternică.

Treapta Super Heavy va avea 69 de metri înălțime și capacitatea rezervoarelor va fi de 3.400 tone de combustibil, de aproape trei ori mai mare decât la treapta Starship. Generațiile următoare vor avea o capacitate de 3.800 tone.

Starship va succeda așadar flotei de rachete Falcon 9 reutilizabile a companiei.

În 2021, NASA a ales nava Starship a SpaceX pentru ca oamenii să aselenizeze pe Lună în jurul anului 2025, pentru prima dată din 1972.

Această misiune, în cadrul unui contract de aproximativ 3 miliarde de dolari, necesită mai multe teste de zbor spațial în avans care ar putea întârzia misiunea de aselenizare din 2025.