Inteligența artificială (AI) și-a schimbat radical forma în ultimii ani, însă va putea ea ajunge vreodată la nivelul inteligenței umane? Răspunsul experților pare a fi unul fără echivoc, scrie The Conversation.

HAL 9000, inteligenta artificiala din filmul „2001: O odisee spatiala”Foto: MGM-Stanley Kubrick Productions / Cristophel Collection / Profimedia Images

Ceea ce a atras la început atenția opiniei publice ca un domeniu în creștere cu unele aplicații promițătoare (dar în mare parte nu foarte interesante) s-a transformat recent într-o industrie evaluată la peste 100 de miliarde de dolari în care nume mari ca Microsoft, Google și OpenAI par hotărâte să se depășească reciproc.

Rezultatele au dus la modele sofisticate de limbaj, uneori lansate în grabă și fără testarea și supravegherea necesară.

Aceste modele pot face ceea ce face și un om iar în multe cazuri pot face sarcinile care le sunt alocate mai bune. Ele ne pot învinge la jocuri de strategie avansate, genera artă incredibilă, diagnostica boli grave și compune versuri sau muzică.

Nu există niciun dubiu că sistemele AI par să fie „inteligente” într-o anumită măsură. Dar ar putea ele ajunge vreodată la fel de inteligente ca noi?

Experții au venit deja cu un termen pentru acest lucru: inteligența artificială generală (AGI). Deși deocamdată este un termen cu un înțeles larg, el poate fi privit la modul simplu ca punctul în care AGI ajunge la nivelul unor abilități cognitive generale asemănătoare oamenilor.

Și mai simplu formulat, el ar fi punctul în care un sistem AI poate aborda orice sarcină intelectuală accesibilă unui om. Evident, AGI nu a ajuns în punctul respectiv încă, actualele modele AI fiind ținute în urmă de lipsa unor anumite trăsături umane precum creativitatea adevărată sau conștientizarea emoțiilor persoanelor cu care interacționează.

Uite ce spun 5 experți despre eventuala transformare a AI în AGI.

Conștiența, o problemă pentru inteligența artificială?

Paul Formosa (Expert în AI și filosofia tehnologiei):

AI a atins deja și depășit inteligența umană în realizarea multor sarcini. Ne poate bate la jocuri de strategie precum Go, șah, StarCraft și Diplomacy, poate avea rezultate mai bune decât noi la multe etaloane privind învățarea unor limbi și să scrie eseuri care ar trece un examen universitar.

Bineînțeles, AI poate de asemenea inventa lucruri sau „halucina” sau pur și simplu greși. Dar la fel li se poate întâmpla și oamenilor, chiar dacă în moduri diferite.

Dacă ne raportăm la o perioadă suficient de lungă de timp, pare probabil că AI va atinge AGI, sau „inteligență la nivel uman”. Asta înseamnă că ea va fi atins un nivel ridicat de expertiză în suficiente domenii interconectate ale inteligenței pe care o posedă oamenii.

Unii oameni își fac încă griji, în pofida realizărilor de până acum ale AI, că ea nu va fi niciodată cu adevărat „inteligentă” deoarece nu poate înțelege ceea ce face din moment ce nu este conștientă. Însă ascensiunea AI sugerează că putem avea inteligență fără conștiență deoarece inteligența poate fi înțeleasă în termeni funcționali.

O entitate inteligentă poate face lucruri inteligente precum să învețe, raționeze, scrie eseuri sau folosească instrumente. S-ar putea ca inteligențele artificiale pe care le creăm să nu aibă niciodată conștiență, însă ele sunt tot mai capabile să facă lucruri inteligente.

În unele cazuri ele le fac deja la un nivel peste al nostru, acesta fiind un trend care probabil va continua.

FOTO: Paul Hartl / imageBROKER / Profimedia Images

Ce lipsește deocamdată sistemelor AI

Christina Maher (Expertă în neuroștiință computațională și inginerie biomedicală):

AI va atinge inteligență la nivel uman, dar că poate nu foarte curând. Inteligența umană ne permite să raționăm, să rezolvăm probleme și să luăm decizii. Ea necesită numeroase abilități cognitive printre care adaptabilitatea, inteligența socială și învățarea din experiențe.

AI bifează deja multe dintre aceste căsuțe. Ceea ce le rămâne modelelor AI este învățarea unor trăsături inerent umane precum raționarea critică, înțelegerea emoțiilor și a evenimentelor care le-ar putea declanșa.

Ca ființe umane noi învățăm și trecem prin aceste lucruri din momentul în care ne naștem. Prima noastră experiență a „fericirii” este atât de timpurie încât nici nu ne-o putem aminti.

Învățăm de asemenea raționare critică și reglarea emoțiilor în decursul copilăriei și ne dezvoltăm un simț al „emoțiilor” pe măsură ce interacționăm și cunoaștem lumea din jurul nostru. Este important de subliniat că creierului uman poate avea nevoie de numeroși ani pentru a dezvolta acest tip de inteligență.

AI nu a dobândit aceste capacități deocamdată însă probabil o va putea face - și chiar poate chiar la o rată mai rapidă. Încă descoperim cum modelele AI ar trebui construite, antrenate și interacționate pentru a dezvolta asemenea trăsături.

În mod real întrebarea importantă nu este dacă AI vor ajunge la inteligență la nivel uman, ci când și cum.

Ce ne arată trecutul recent despre evoluția inteligenței artificiale

Seyedali Mirjalili (Expert în AI și inteligența „roi”):

Cred că AI va depăși inteligența umană. De ce? Trecutul ne oferă câteva perspective pe care nu le putem ignora.

Mulți oameni au crezut că sarcini precum jucarea unor jocuri pe calculator, recunoașterea imaginilor și crearea de conținut (printre altele) ar putea fi făcute doar de către oameni. Dar progresele tehnologice au demonstrat contrariul.

Avansarea rapidă și adoptarea unor algoritmi AI, împreună cu abundența de date și resurse de calcul, au dus astăzi la un nivel de inteligență artificială și automatizare care anterior ar fi fost de neimaginat. Dacă urmăm aceeași traiectorie, să avem AI mai generalizat nu este doar o posibilitate, ci o certitudine în viitor.

Este doar o chestiune de timp. AI a evoluat semnificativ dar deocamdată nu și în sarcini care necesită intuiție, empatie și creativitate, de exemplu. Însă progresele în materie de algoritmi vor permite aceste lucruri.

Mai mult, odată ce sistemele AI vor atinge abilități cognitive asemănătoare celor umane, vom vedea un efect de „bulgăre” și sistemele AI se vor putea autoîmbunătăți cu implicare umană minimă sau zero.

Acest tip de „automatizare a inteligenței” va schimba profund lumea. Atingerea AGI rămâne o provocare semnificativă și există numeroase implicații de natură etică și societală care trebuie abordate cu foarte mare grijă pe măsură ce continuăm să progresăm înspre ea.

FOTO: COVER Images / Zuma Press / Profimedia Images

Calculatoarele cuantice ar putea descătușa potențialul AI

Dana Rezazadegan (Expertă în AI și știința datelor):

Da, AI va deveni la fel de inteligentă ca oamenii în multe feluri - dar exact cât de inteligentă va deveni va depinde în mare parte de progresele din domeniul calculului cuantic.

Inteligența umană nu înseamnă doar a ști lucruri. Ea are mai multe aspecte precum creativitatea, inteligența emoțională și intuiția, pe care actualele modele AI le pot mima, dar nu pot fi la nivelul lor. Asta fiind spus, AI a progresat masiv și acest trend va continua.

Actualele modele sunt limitate de seturile de date disponibile pentru antrenarea lor, precum și limitele în ceea ce privește puterea de calcul cuantic. Însă emergența calculului cuantic va transforma capabilitățile AI. Cu AI îmbunătățit cuantic vom putea alimenta modelele AI cu seturi de date masive, comparabile cu colecția naturală de date pe care oamenii o obțin prin interacționarea cu lumea înconjurătoare.

Aceste modele vor putea realiza și menține analize rapide și precise. Având o versiune avansată de învățare continuă ar trebui să ducă la sisteme AI extrem de sofisticate care, după un anumit punct, se vor putea îmbunătăți pe sine fără input uman.

Prin urmare, algoritmi AI care rulează pe calculatoare cuantice stabile vor avea o probabilitate ridicată de a atinge ceva asemănător inteligenței umane generalizate - chiar dacă AI nu va fi neapărat la același nivel cu fiecare aspect al inteligenței umane așa cum o știm.

Când ne-am putea aștepta la o inteligență artificială de tip AGI

Marcel Scharth (Expert în învățare automată și „aliniere” AI):

Cred că este probabil ca AGI să devină într-o zi o realitate, deși perioada de timp în care acest lucru se va întâmpla rămâne foarte incertă. Dacă se va ajunge la AGI, atunci depășirea inteligenței la nivel uman pare inevitabilă.

Oamenii înșiși sunt dovada că o inteligență adaptabilă și foarte flexibilă este permisă de legile fizicii. Nu există niciun motiv fundamental care să ne facă să credem că mașinăriile sunt, în principiu, incapabile să realizeze calculele necesare atingerii unor abilități de a rezolva probleme precum cele accesibile oamenilor.

Mai mult, AI are o serie de avantaje specifice asupra oamenilor, ca de exemplu o viteză de procesare mai bună și o capacitate de stocare mai mare, mai puține constrângeri de natură fizică, precum și potențialul de a fi mai rațional și a se autoîmbunătăți în mod nelimitat.

Pe măsură ce puterea de calcul crește, sistemele AI vor depăși în cele din urmă puterea de calcul a creierului uman. Principala noastră provocare este de a ajunge la o înțelegere mai bună a inteligenței însăși și a cunoștințelor legate de construirea AGI.

Sistemele AI din prezent au numeroase limitări și nu sunt nici pe departe capabile să stăpânească diferite domenii care ar caracteriza AGI. Calea către AGI va fi presărată probabil cu progrese și inovații neprevizibile.

Metaculus, o reputată platformă de prognozare statistică, estimează data mediană pentru atingerea AGI ca fiind în 2023. Mie mi se pare o prognoză prea optimistă.

Un sondaj făcut în 2022 printre experți estima o probabilitate de 50% ca noi să ajungem la AI cu o inteligență asemănătoare celei umane până în 2059. Estimarea respectivă mi se pare mai plauzibilă.

S-ar putea să te intereseze și: