Să ai o temperatură plăcută într-o clădire consumând mai puțină energie: aceasta este provocarea pe care a acceptat-o o echipă de la Universitatea din Caen, în vestul Franței, care a conceput un prototip de răcire prezentat ca o soluție pentru zonele urbane supraîncălzite, potrivit AFP.

Aer ConditionatFoto: Hotnews

Căutarea unor sisteme de răcire preocupă numeroși cercetători din întreaga lume.

Structura concepută la Caen, denumită „suprafață de răcire prin radiație” (RRS), este alcătuită din discuri de câțiva centimetri de siliciu, fabricate în nordul Italiei de către firma Elettrorava din Torino, precizează unul dintre proiectanți, Julien Cardin, profesor la Ecole Nationale Supérieure d'Ingénieurs (ENSI) din Caen și inginer la Universitatea Caen Normandia.

Plasat pe un acoperiș, panoul reflectă razele soarelui pentru a nu încălzi clădirea și poate reduce temperatura din interiorul unei clădiri cu 30°C.

Pentru o mai mare eficiență, panoul poate fi conectat la un dispozitiv alimentat cu un fluid de răcire, cum ar fi apa, prin intermediul unei pompe, potrivit dezvoltatorilor săi.

„Țintele noastre sunt zonele urbane supraîncălzite”, explică Julien Cardin, care pornește de la constatarea că aparatele de aer condiționat sunt prea energofage și contribuie la schimbările climatice.

„Aparatele de aer condiționat nu încălzesc atmosfera atât de mult la nivel local (prin crearea de insule de căldură în jurul clădirii), cât o fac la nivel global prin emisiile de CO2”, subliniază el.