Ultimul zbor al rachetei Ariane 5, programat să decoleze vineri seara de la Kourou, în Guyana Franceză, a fost amânat pentru o dată nespecificată din cauza unei anomalii, a anunțat joi Arianespace, citează AFP.

Ariane 5Foto: EUROPEAN SPACE AGENCY / Sciencephoto / Profimedia

„A reieșit că există un risc de redundanță într-o funcție critică pe Ariane 5. În conformitate cu cerințele de siguranță, Arianespace a decis să amâne desfășurarea lansatorului”, a explicat compania într-un tweet.

„Analizele sunt în curs de desfășurare pentru a stabili o nouă dată de lansare”, a adăugat Arianespace, care este responsabilă de operarea lansatoarelor europene.

Acest al 117-lea și ultimul zbor al rachetei europene, care își ia adio după 27 de ani de serviciu, este programat să plaseze pe orbită un satelit de comunicații militare francez (Syracuse 4B) și un satelit experimental german.

„Lansatorul și sateliții Heinrich-Hertz-Satellit și Syracuse 4B se află în clădirea de asamblare finală într-o configurație stabilizată și în toate condițiile de siguranță necesare”, potrivit Arianespace.

Acest ultim zbor intervine într-un moment de cumpănă pentru industria spațială europeană, care este practic privată de acces autonom la spațiu în așteptarea lui Ariane 6, în timp ce competiția face ravagii.

Cauza: încetarea bruscă a operațiunilor cu rachete rusești Soyuz în urma invaziei rusești în Ucraina, ceea ce a dus la o prăbușire a activității la baza de la Kourou.

Eșecul primei lansări comerciale a Vega C, în decembrie 2022, și întârzierile acumulate pentru viitorul Ariane 6 au agravat situația: după ultimul zbor al lui Ariane 5, va mai rămâne doar o lansare Vega în septembrie și o probabilă revenire la zbor a lui Vega-C la sfârșitul anului.