Primul zbor comercial al companiei de turism spațial Virgin Galactic a ajuns joi în spațiu, a anunțat compania fondată de miliardarul Richard Branson, o etapă importantă pentru companie, potrivit AFP.

Virgin GalacticFoto: Steve Mann | Dreamstime.com

Compania, fondată în 2004, ajunsese deja de cinci ori în spațiu, dar până acum doar cu membri ai companiei la bord.

Nava spațială, VSS Unity, a transportat patru pasageri: doi ofițeri de rang înalt din forțele aeriene italiene, un inginer de la Consiliul Național de Cercetare din Italia (CNR) și un angajat al Virgin Galactic care îi însoțea. De asemenea, la comenzi se aflau doi piloți.

Nava spațială a depășit 80 de kilometri altitudine, limita care, potrivit armatei americane, marchează începutul spațiului, a anunțat un comentator pe transmisia video în direct a companiei. „Bine ați venit în spațiu, astronauților”, a declarat încântată Sirisha Bandla, o angajată a Virgin Galactic care a făcut ea însăși călătoria.

Odată ajunși în imponderabilitate, un steag italian a fost desfășurat în cabină.

Misiunea, denumită Galactic 01, a decolat de la baza Spaceport America din statul deșertic New Mexico.

Timp de câteva minute, în condiții de gravitație zero, pasagerii au putut să se desprindă de scaunele lor și să plutească în cabină.

Branson însuși a făcut această scurtă călătorie în spațiu în iulie 2021, în urmă cu aproape doi ani.

Agenția americană de aviație (FAA) a blocat atunci temporar nava spațială la sol pentru a investiga o deviere a traiectoriei în timpul acestui zbor foarte mediatizat.

Virgin Galactic a anunțat apoi o pauză în operațiunile sale, dedicată îmbunătățirii navei sale, care a durat mult mai mult decât se aștepta.

În luna mai, compania a efectuat, în cele din urmă, ultimul zbor de testare înainte de începerea operațiunilor comerciale.

Zboruri lunare / Cât costă biletele?

Acestea erau așteptate de ani de zile. Aproximativ 800 de clienți, printre care o serie de celebrități, și-au cumpărat deja biletele - la un preț cuprins inițial între 200.000 și 250.000 de dolari per pasager, înainte de a fi ridicat la 450.000 de dolari.

Programul spațial al Virgin Galactic a fost întârziat cu ani de zile, nu în ultimul rând din cauza unui accident în 2014, soldat cu moartea unui pilot.

Zborul de joi a fost prezentat ca având o vocație științifică, mai multe experimente fiind efectuate la bord (privind comportamentul lichidelor în condiții de gravitație zero, reacția corporală a pasagerilor etc.).

După o a doua misiune (Galactic 02) în luna august, Virgin Galactic promite zboruri spațiale în fiecare lună.

Compania concurează cu Blue Origin a miliardarului Jeff Bezos, care oferă de asemenea zboruri suborbitale scurte și care a trimis deja 32 de persoane în spațiu.

Dar, de la un accident în septembrie 2022 în timpul unui zbor fără pilot, racheta sa a fost oprită la sol. Blue Origin a promis în martie că își va relua „în curând” zborurile spațiale. (foto: Steve Mann | Dreamstime.com)