Administrația Federală a Aviației a SUA a certificat pentru testare un vehicul pe care un startup din California îl descrie ca fiind o mașină zburătoare și primul vehicul complet electric care poate zbura și călători pe drumuri care să primească aprobarea guvernului american, relatează CNN.

masina zburatoareFoto: shutterstock / DanieleGay

Alef Automotive a spus că vehiculul/aeronava, denumit „Modelul A”, este primul vehicul zburător care poate fi condus pe drumurile publice și care poate parca fix ca o mașină normală.

Cât ar costa o astfel de mașina zburătoare

De asemenea, are capacități de decolare și aterizare verticală. Se pare că va putea transporta unul sau doi ocupanți și va avea o autonomie de drum de aproximativ 320 de kilometri și o autonomie de zbor de aproximativ 177 de kilometri.

Compania se așteaptă să vândă vehiculul contra sumei 300.000 de dolari, cu prima livrare estimată pentru sfârșitul anului 2025.

FAA a confirmat că a eliberat companiei un certificat special de navigabilitate, care permite folosirea mașinii zburătoare în scopuri limitate care includ expoziții, cercetare și dezvoltare.

FAA a spus că Alef „nu este prima aeronavă de acest gen” care a obținut un certificat special de navigabilitate.

Deoarece FAA dezvoltă în prezent politici pentru vehiculele electrice cu decolare și aterizare verticală (eVTOL), certificatul limitează locațiile și scopul pentru care mașina este permisă să zboare.

Cu toate acestea, Alef a remarcat că vehiculul său este diferit datorită capacității sale de a funcționa atât pe drumuri, cât și în aer, de a părea ca o mașină normală și de a parca într-un loc de parcare normal.

Citește și:

De ce nu avem mașini zburătoare și nici nu vom avea prea curând