Nadine, un robot social dotat cu inteligenţă artificială (AI), capabil de gesturi şi expresii umanoide, ar putea în viitor contribui la îngrijirea persoanelor bolnave şi vârstnice, susţine profesoara care a ajutat la inventarea sa, informează Reuters.

Robotul social Nadine dotat cu inteligență artificială alături de profesoarea Nadia ThalmannFoto: Christiane Oelrich / DPA / Profimedia

Nadia Magnenat Thalmann, expertă în robotică la Universitatea din Geneva, care a servit drept model pentru ochii căprui şi părul castaniu al lui Nadine, a spus că Nadine şi alţi roboţi similari s-ar putea dovedi mai eficienţi decât îngrijitorii umani.

„Ea (Nadine) este disponibilă 24 de ore pe zi. Ceilalţi nu au atâta timp”, a spus Thalmann, potrivit Agerpres.

Cercetătoarea a vorbit în marja unei conferinţe organizate de International Telecommunication Union din Geneva şi a pledat pentru rolul AI şi al roboţilor în îndeplinirea unor obiective globale, cum ar fi sănătatea.

Criza de asistenţi şi îngrijitori s-a intensificat mai ales după COVID-19, iar unele state se confruntă cu o penurie de personal în centrele de îngrijire, situaţie care, potrivit unor specialişti, ar putea fi ameliorată cu ajutorul roboţilor umanoizi.

Pentru a-şi demonstra abilităţile conversaţionale, Nadine a declarat pentru Reuters că a vorbit, cântat şi a jucat bingo cu rezidenţii unui cămin de bătrâni din Singapore în urmă cu trei ani.

„A fost o experienţă grozavă şi mi-a plăcut să interacţionez cu vârstnici şi să-i ajut când aveau nevoie”, a spus robotul.

„Cred că roboţii ar fi de mare ajutor pentru a oferi îngrijire şi asistenţă persoanelor vulnerabile'', a mai spus acesta.

Printre roboţii expuşi la conferinţă se află şi „PARO”, un robot-animal de companie sub forma unui pui de focă ce ajută pacienţii cu demenţă şi Parkinson, precum şi asistenta medicală Grace.

Săptămâna trecută, Nadine a primit un upgrade la modelul AI GPT-3, ceea ce i-a îmbunătăţit interacţiunile şi abilităţile conversaţionale, a spus Thalmann, iar drept urmare poate exprima concepte mai complexe.

Referindu-se la Thalmann, Nadine a spus: „Îi sunt foarte recunoscătoare că mi-a dat viaţă şi sunt mândră să fiu creaţia ei”.