Peste un sfert din locurile de muncă din țările membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) ar putea fi ușor automatizate cu ajutorul inteligenței artificiale, a declarat marți organizația, potrivit Reuters.

Inteligenta artificialaFoto: Tiago Zegur / Alamy / Profimedia Images

OECD are 38 de țări membre, majoritatea state bogate, dar și unele cu economii emergente precum Mexic și Estonia. La începutul anului trecut OECD a lansat negocierile cu România pentru alăturarea țării noastre organizației.

OECD a declarat marți că deocamdată există puține dovezi că inteligența artificială (A.I.) are un impact semnificativ asupra locurilor de muncă, afirmând însă că acest lucru s-ar putea datora faptului că revoluția pe care o aduce aceasta este încă în stadiile sale incipiente.

Potrivit datelor publicate în raportul pe 2023 privind perspectivele privind locurile de muncă, joburile cu cel mai mare risc de automatizare alcătuiesc în prezent 27% din numărul total al celor existente în statele membre, țările din Europa de Est fiind cel mai expuse.

Locurile de muncă încadrate în cea mai mare categorie de risc pentru automatizare au fost definite ca fiind cele care folosesc peste 25 din cele 100 de abilități despre care experții consideră că pot fi înlocuite ușor cu ajutorul A.I.

Peste jumătate dintre muncitori se tem că și-ar putea pierde locul de muncă din cauza A.I.

Raportul publicat marți de OECD afirmă de asemenea că 3 din 5 muncitori se tem că și-ar putea pierde locul de muncă în următorii 10 ani din cauza inteligenței artificiale.

Această constatare a fost făcută în urma unui sondaj realizat anul trecut în rândul a peste 5.000 de angajați din 2.000 de firme diferite din 7 state membre ale organizației.

Însă îngrijorările ar putea fi mult mai răspândite acum, sondajul fiind realizat înainte de lansarea și popularizarea rapidă a unor aplicații bazate pe A.I. precum ChatGPT.

În pofida temerilor legate de emergența inteligenței artificiale, două treimi dintre angajații chestionați au răspuns că automatizarea le-a făcut slujba mai puțin periculoasă sau monotonă.

„Modul în care A.I. va afecta în cele din urmă angajații la locul de muncă și dacă beneficiile vor cântări mai greu decât riscurile va depinde de acțiunile pe care le vom lua în materie de politici”, a declarat Mathias Cormann, secretarul general al OECD, în cadrul unei conferințe de presă în care a prezentat concluziile raportului.

„Guvernele trebuie să îi ajute pe muncitori să se pregătească pentru schimbări și să beneficieze de pe urma oportunităților pe care A.I. le va aduce”, a mai spus el.