Elon Musk a declarat că inteligența artificială este o sabie cu două tăișuri și că este important să existe un arbitru, într-un mesaj adresat astăzi senatorilor americani, potrivit Sky News.

Elon MuskFoto: Backgrid / Backgrid USA / Profimedia Images

Vorbind cu senatorii de la Capitol Hill, șeful Tesla a spus că fiecare senator prezent la întâlnire a ridicat mâna în favoarea reglementării AI și că este probabilă înființarea unei agenții de reglementare.

Lui Musk i s-au alăturat Mark Zuckerberg, directorul general al Meta Platforms, și Sundar Pichai, directorul general al Alphabet, pentru un forum cu ușile închise privind modul în care Congresul ar trebui să stabilească măsurile de protecție a inteligenței artificiale.

Legiuitorii se luptă cu modul în care să atenueze pericolele acestei tehnologii emergente, care a cunoscut o explozie a investițiilor și a popularității în rândul consumatorilor după lansarea chatbot-ului ChatGPT al OpenAI.

Musk a împiedicat un atac al ucrainenilor la Sevastopol

Întâlnirea are loc după ce s-a aflat că Musk a refuzat anul trecut o cerere ucraineană de activare a rețelei sale de sateliți Starlink în orașul-port Sevastopol din Crimeea pentru a ajuta la un atac asupra flotei rusești de acolo, spunând că se teme de complicitatea într-un act de război „major”.

Omul de afaceri miliardar a făcut acest comentariu pe platforma sa de socializare X, după ce CNN a citat un fragment dintr-o nouă biografie a lui Musk, în care se spune că acesta a ordonat dezactivarea rețelei Starlink în apropierea coastei Crimeei anul trecut, pentru a întrerupe atacul surpriză al Ucrainei.

În postarea de pe X - fostul Twitter - miliardarul a spus că nu a avut de ales decât să respingă o cerere de urgență din partea Ucrainei „de a activa Starlink până la Sevastopol”.

El nu a precizat data solicitării, iar extrasul nu a precizat-o.

„Intenția evidentă fiind aceea de a scufunda cea mai mare parte a flotei rusești la ancoră”, a scris Musk.

„Dacă aș fi fost de acord cu cererea lor, atunci SpaceX ar fi fost în mod explicit complice la un act major de război și de escaladare a conflictului”, a spus el.

De altfel, în luna februarie a acestui an SpaceX, compania aerospațială a lui Musk a anunțat că a interzis Kievului să folosească sistemul Starlink pentru operațiuni militare, o măsură aspru criticată de Ucraina în condițiile în care sistemul de internet prin satelit a fost vital pentru trupele sale în special în primele luni ale războiului.

SpaceX a renunțat însă la obiecții câteva luni mai târziu, după ce Pentagonul a fost de acord să plătească pentru utilizarea serviciului de către Ucraina, cum ceruse Musk încă din octombrie 2022.