Naturalistul britanic Sir David Attenborough și-a exprimat tulburarea față de o „clonă” digitală a vocii sale creată cu ajutorul inteligenței artificiale, după ce o înregistrare video cu aceasta s-a viralizat pe rețelele de socializare săptămâna trecută, relatează Business Insider.

Statuia din ceara a lui Sir David Attenborough de la Madame TussaudsFoto: Madame Tussauds London / The Mega Agency / Profimedia Images

Charlie Holtz, un programator de Replicate, o companie din San Francisco specializată în învățare, s-a viralizat pe „X”, fosta Twitter, în cursul săptămânii trecute după ce a postat o înregistrare video cu un experiment în care a folosit instrumente A.I. pentru a recrea vocea lui Attenborough, cu scopul de a nara ce face în fața webcam-ului.

„Aici avem un exemplar remarcabil al Homo Sapiens, distins de ochelarii săi circulari argintii și de o coamă de bucle încurcate”, afirma, printre altele, vocea recreată digital a lui Attenborough. Nararea pare spontană, autonomă și realistă când vine vorba de replicarea nu doar a vocii naturalistului britanic, ci și a stilului său distinctiv de a vorbi.

Holtz a folosit în experimentul său tocmai un instrument dezvoltat de OpenAI - GPT-4-vision, care poate „descrie” ce vede - și linii de cod de la Eleven Labs, un startup dedicat generării de voci cu ajutorul A.I. Pe lângă înregistrarea video cu experimentul, programatorul a publicat și codul sursă pe care l-a folosit pentru a recrea vocea naturalistului britanic.

Reacția lui Sir David Attenborough după ce a văzut „clona” sa digitală

„Faptul că găsesc acest lucru tulburător la nivel personal s-ar putea să nu conteze deloc pentru persoanele care împărtășesc liber abilitatea de a crea versiuni false ale mele, indiferent de sentimentele mele”, a declarat Attenborough, în vârstă de 97 de ani, într-un email trimis celor de la Business Insider.

„Dar mă îngrijorează profund că într-o bună zi, iar acea zi ar putea fi acum foarte aproape, cineva va folosi A.I. să îi înșele pe alții să creadă că eu spun lucruri contrare credințelor mele sau să reprezinte greșit îngrijorările mai ample cărora mi-am dedicat viața pentru a le explica și promova”, a mai spus Attenborough, cunoscut pentru eforturile sale de decenii de a promova conservarea mediului natural.

Postarea lui Holtz a strâns peste 3,5 milioane de vizualizări pe „X” până în momentul publicării acestui articol. Trebuie precizat însă că platforma cumpărată de Elon Musk anul trecut are un mod aparte de a contoriza traficul făcut de o postare, numărând la vizualizări și afișările din feed-ul unui utilizator, chiar dacă acesta nu a dat click pe postarea în cauză.

Îngrijorările lui Attenborough, unul dintre cei mai cunoscuți prezentatori de documentare din istorie, față de folosirea A.I. sunt împărtășite și de către actorii de la Hollywood, aceștia fiind de acord să iasă din grevă abia după ce au primit garanții extinse din partea marilor studiouri că nu vor folosi inteligența artificiale pentru a-i înlocui în filme și seriale.