Prezentarea lui „Mahomed”, primul robot umanoid „bărbat” dezvoltat în Arabia Saudită, nu a decurs conform planurilor creatorilor săi, o înregistrare video cu un gest nepotrivit făcut de robot viralizându-se pe rețelele de socializare, potrivit Business Insider.

Arabia Saudita este una dintre tarile care investeste puternic in roboticaFoto: Wang Haizhou / Xinhua News / Profimedia Images

QSS, o companie saudită de robotică, l-a prezentat pe „Mahomed Robotul Umanoid” la conferința DeepFest organizată la Riad săptămâna trecută. Într-o postare făcută pe „X”, fosta rețea Twitter, compania l-a descris pe Mohamed ca fiind „primul robot saudit în forma unui bărbat”, adăugând că dezvoltarea sa este un proiect menit să scoată în evidență reușitele Arabiei Saudite în domeniul cercetărilor privind inteligența artificială.

Însă în timpul filmării unei prezentări a robotului jurnalista Rawya Kassem de la televiziunea saudită Al Arabiya a constatat că dezvoltatorii robotului mai au de perfecționat sistemul A.I. care îi controlează mișcările.

Înregistrarea video care s-a viralizat și a fost pe larg comentată pe rețelele de socializare arată cum în timpul prezentării „Mahomed” își întinde mâna și îi atinge fundul jurnalistei, care pare surprinsă de moment, dar își continuă reportajul într-o manieră profesionistă.

După ce imaginile s-au viralizat pe rețelele de socializare compania QSS a declarat pentru Metro că robotul este „pe deplin autonom” și că acționează „independent fără control uman direct”.

Compania saudită a precizat de asemenea că angajații săi prezenți la DeeFest „i-au informat proactiv pe toți participanții, inclusiv pe reporteri, să păstreze o distanță sigură față de robot în timpul demonstrației sale”.

QSS a dat asigurări că a analizat înregistrarea video cu momentul care s-a viralizat, precum și circumstanțele mai largi din jurul incidentului, dar că nu a găsit „deviații de la comportamentul de așteptat” de la „Mahomed”.

Compania a promis însă că va lua măsuri suplimentare pentru a împiedica astfel de incidente pe viitor printr-o interdicție fermă privind apropierea de robot.