Reputatul fizician Stephen Hawking spune ca Peter Higgs ar trebui sa primeasca premiul Nobel dupa descoperirea anuntata miercuri la CERN si adauga, glumind, ca a pierdut 100 de dolari fiindca pariase pe faptul ca bosonul Higgs nu va fi gasit. Hawking a mai spus intr-un interviu pentru BBC ca e intr-un fel pacat ca marile descoperiri din fizica s-au facut prin experimente ce au avut rezultate neasteptate.

Peter HiggsFoto: Reuters

"E un rezultat important si cred ca lui Peter Higgs ar trebui sa i se acorde premiul Nobel", a spus Hawking pentru BBC. El adaugat ca nu ar fi crezut ca bosonul va fi gasit si a pariat cu Gordon Kane de la Michigan University pentru acest lucru. "Se pare ca am pierdut 100 de dolari", spune el.

"E un pic pacat intr-un fel ca marile avansuri in fizica au venit din experimente care au avut rezultate neasteptate", spune celebrul om de stiinta .

Oamenii de stiinta de la CERN au anuntat miercuri ca acceleratorul de particule de la granita franco-elvetiana a dus la descoperirea unei noi particule subatomice, un nou boson care este in concordanta cu modelul Higgs. Totusi, lucruruile nu sunt simple si nici definitive.

"Avem grija sa nu sustinem ca este bosonul Higgs. Ar putea fi bosonul Higgs, insa sunt destul de convins ca este un boson Higgs" spune directorul general al CERN, Rolf Heuer.

"Faimosul nostru Model Standard contine un singur Higgs. Acela ar putea fi bosonui Higgs. Dar sunt extinderi ale Modelului Stadard de care avem nevoie fiindca aceasta teorie nu reprezinta totul", mai spune seful CERN, citat de BBC.

"Ar putea fi mai multi bosoni ai lui Higgs", explica Rolf Heuer care mai spune ca este surprins de cat de repede a fost gasit bosonul, marturisind ca in urma cu ceva timp nu ar fi crezut ca descoperirea va fi anuntata pana la jumatatea anului.