Un meteorit a cazut vineri in regiunea Urali, unda de soc spargand ferestrele mai multor imobile si provocand mai multe daune, scriu agentiile ruse citand autoritati si martori, potrivit Mediafax. Guvernatorul regiunii Celeabinsk, Mihail Iurevici, a anuntat vineri ca circa 1.000 de persoane au fost ranite de cioburi sau au suferit lovituri, relateaza AFP.

Meteorit deasupra regiunii UraliFoto: Captura Youtube.com

UPDATE 3 Intr-un comunicat de presa postat pe site-ul institutiei, NASA arata ca, potrivit informatiilor detinute, nu exista nicio legatura intre meteoritul care s-a dezintegrat deasupra regiunii Urali si asteroidul 2012 DA-14, de 45 de metri, care trece vineri seara foarte aproape de Terra.

"Potrivit cercetatorilor NASA, traiectoria meteoritului din Rusia a fost semnificativ diferita de traiectoria asteoridului 2012 DA-14, nefiind nicio legatura intre cele doua corpuri ceresti. Inca se colecteaza informatii despre meteoritul din Rusia iar in acest moment analizele sunt preliminare. In inregistrarile video meteoritul este vazut trecat dinspre stanga spre dreapta, in fata soarelui care rasare, ceea ce inseamna ca se misca dinpre nord spre sud. Traiectoria asteroidului DA-14 este in directia opusa, de la sud spre nord", se arata in declaratia de presa a NASA.

UPDATE 2 Guvernatorul regiunii Celeabinsk, Mihail Iurevici, a anuntat vineri ca circa 1.000 de persoane au fost ranite, relateaza AFP.

"Numarul celor raniti este in jur de 950", a declarat guvernatorul.

Un bilant precendent anuntat peste 500 de raniti in regiune, majoritatea din cauza cioburilor de sticla provenite de la ferestrele sparte de unda de soc, dupa ce informatele initiate anuntau in jur de 250.

UPDATE 1 Filiala locala a Ministerului rus de Interne informeaza ca peste 250 de persoane au fost ranite, dintre care trei grav, de ploaia de meteoriti din regiunea rusa Urali, informeaza agentia Interfax, citata de AFP.

Potrivit purtatorului de cuvant al ministerului, "informatiile indica in acest moment peste 250 de raniti, dintre care trei grav". Reprezentantul ministerului a precizat ca s-au inregistrat pagube in sase orase din regiune.

"Un meteorit s-a dezintegrat deasupra regiunii Urali, arzand partial in straturile inferioare ale atmosferei. Fragmente de meteorit au atins solul si au cazut in zone putin populate din regiunea Celiabinsk", a anuntat filiala locala a Ministerului rus pentru Situatii de Urgenta intr-un comunicat dat presei.

Potrivit aceleiasi surse, suflul exploziei a spulberat ferestre "de la etajele superioare ale unor imobile".

Un oficial din cadrul ministerului, citat de RIA Novosti, a anuntat aproximativ 50 de raniti. "Potrivit unor informatii preliminare, 50 de persoane au primit ingrijiri pentru traumatisme", a anuntat el. Ministerul a anuntat anterior ca patru persoane au fost ranite de cioburi de sticla.

Inregistrari video postate de catre locuitori pe Internet surprind meteoriti incandescenti pe cer, la mica altitudine, traiectoria lor parand sa indice o coliziune apropiata cu solul. In alta inregistrare, locuitori, dintre care unii au iesit din casa pe jumatate dezbracati, observa acelasi fenomen ce se produce deasupra imobilului in care locuiesc, in timp ce se aud explozii.

Administratia orasului Celiabinsk, citata de Interfax, a anuntat numerosi raniti, fara sa ofere un bilant. "La ora locala 11:00 (7:00, ora Romaniei), inregistram numeroase apeluri telefonice care semnaleaza traumatisme, taieturi si contuzii", au anuntat autoritatile locale.

Suflul exploziei a spart geamurile unui sediu al Itar-Tass, in centrul Celiabinskului, a anuntat agentia.

Un perete s-a prabusit intr-o uzina de la Celiabinsk, porivit unui angajat citat de catre Interfax, care a anuntat trei sau patru raniti usor.

Ministerul pentru Situatii de Urgenta a anuntat ca a mobilizat aproximativ 20.000 de persoane, plasate in stare de alerta, si trei avioane sau elicoptere, in vederea inspectarii zonei.

Ministerul a indemnat populatia sa nu cedeze panicii. "Populatia nu a fost evacuata, nivelul de radioactivitate respecta normele. Va cerem insistent sa nu cedati panicii", a anuntat filiala locala a ministerului pe site.

Fenomenul a fost observat si in Kazahstan, potrivit unor agentii ruse de presa.