​Temperaturile globale din februarie au zdrobit recordurile anterioare cu o suma fara precedent, potrivit datelor NASA, starnind avertizari privind o starea de urgenta climatica, scrie The Guardian.

Temperaturile ridicate din februarie au socat expertiiFoto: Twitter

Rezultatele au fost “un adevarat soc, si in acelasi timp, o noua reamintire a neincetatei cresteri a temperaturii globale rezultate din cauza gazelor de sera produse de oameni”, au scris Jeff Masters si Bob Henson pe un blog de pe portalul Weather Underground, care a analizat datele facute publice duminica.

Temperaturile globale de la suprafata au fost in februarie cu 1,35 grade celsius mai mari decat temperatura medie a lunii, comparativ cu perioada de baza 1951-1980.

Recordul global fusese stabilit cu doar o luna inainte, ianuarie deja fiind mai cald decat media lunii cu 1,15 C.

Desi temperaturile au fost impulsionate de un foarte mare El Nino in Pacific, temperaturile au zdrobit recordurile stabilite in timpul ultimului El Nino masiv din 1998, care a fost cel putin la fel de puternic precum actualul fenomen.

“Suntem intr-un fel de stare de urgenta climatica acum”, a spus Stefan Rahmstorf, de la Institutul pentru Cercetarea Impactului Climatic din Potsdam (Germania).

“Este chiar naucitor… este absolut fara precedent”, a avertizat el.