Un arheolog care lucreaza de 20 de ani la un sit din nordul Greciei crede ca a descoperit mormantul celebrului filosof Aristotel. Konstantinos Sismanidis spune ca nu are inca dovezi, dar indicii convingatoare arata ca ar fi vorba de locul unde a fost ingropat acum peste 2,300 de ani celebrul filosof care i-a fost profesor lui Alexandru cel Mare.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sit-ul de langa vechiul sat Stagira, la 60 km de Salonic, cuprinde o bolta si un mozaic de marmura, iar teoria este ca mormantul ar fi fost construit dupa moartea filosofului, in anul 322 i Hr.

Bolta pare sa fi fost construita in graba si are un altar in afara ei. In sit-ul care este excavat din 1996 au fost gasite monede de pe vremea lui Alexandru cel Mare si ceramica de foarte buna calitate, din tezaurului regal.

Aristotel, nascut in 384 i Hr, a fost unul dintre cei mai importanți filozofi ai Greciei Antice, clasic al filozofiei universale. L-a avut ca profesor pe Platon si dupa 343 i Hr s-a ocupat de educatia lui Alexandru cel Mare. In Atena a infiintat propria lui scoala - Lyceum - unde a predat 13 ani.

Ministrul grec al culturii, Aristides Baltas, a salutat descoperirea si a adaugat ca asteapta detalii si ca o echipa independenta de arheologi a analizat meticulos sit-ul si va face o comunicare.

Ruinele acestei scoli au fost descoperite din greseala, in 1996, cand se lucra la constructia unui muzeu de arta moderna. Ruinele au fost gasite sub o parcare, fiind vorba de o curte si de zona de gimnastica si lupte, (palestra).

Surse: The Guardian, new York Times