Rechinul boreal, care face parte din familia Somniosidae si care ar atinge maturitatea sexuala in jurul varstei de 150 de ani, stabileste un nou record de longevitate, in urma descoperirilor recente ale biologilor, relateaza publicatia The Guardian. Exemplarul descoperit s-a nascut cel mai probabil cu doar putin timp inainte ca Galileo Galilei sa fie judecat pentru erezie la Roma, era doar un pui pe vremea cand lucrarile lui Rene Descartes incepeau sa fie studiate in universitati, a ajuns la maturitate atunci cand incepea revolutia Americana si a supravietuit celor doua razboaie mondiale.

Rechin borealFoto: Captura One World One Ocean

Julius Nielsen, autorul principal al cercetarii de la Universitatea din Copenhaga, a afirmat ca rechinul boreal "detroneaza balena groenlandeza in calitate de cea mai in varsta vertebrata de pe Pamant", in cazul careia cel mai batran exemplar cunoscut atinsese "doar" varsta de 211 ani.

Rechinul boreal este gri si atinge o lungime de pana la cinci metri, fiind unul dintre cele mai mari carnivore de pe Terra. Ritmul sau de crestere este de mai putin de un centimetru pe an. Desi detineau toate aceste informatii, pana acum cercetatorii nu reusisera sa determine varsta animalelor.

Situatia s-a schimbat de curand, datorita cercetarii coordonate de catre biologul Julius Nielsen, in cadrul careia au fost evaluati 28 de rechini. Impreuna cu echipa sa, el a descoperit o metoda pentru a calcula varsta aproximativa a rechinului, analizand proteinele din cristalinul ochilor sai. Din totalul de exemplare studiate, cel mai in varsta s-a dovesit a fi o femela, care ar avea cel mai probabil 392 de ani (desi varsta sa ar putea varia intre 272 si 512 de ani).

Totusi, nu toata lumea este este dispusa sa accepte ca rechinii boreali ar putea trai patru secole. "Sunt convins de ideea ca aceasta specie de rechini poate atinge varste foarte inaintate, insa am oarecare indoieli in ceea ce priveste aprecierile numerice exacte", a declarat Clive Trueman, specialist in ecologie marina la Universitatea din Southhampton. Acesta sustine ca este posibil ca evaluarea proteinelor din cristalin sa nu fie atat de eficienta pe cat se crede.

Nielsen se declara deschis catre viitoare cercetari in legatura cu rechinul boreal si spera ca descoperirile sale vor atrage mai multa atentie asupra acestuia, contribuind la eforturile de conservare a speciei. "Exista si alte aspecte in legatura cu biologia lor, care sunt foarte interesant de cercetat si de explicat", mai spune el.