Ultimele descoperiri de pe insula Keros, din Grecia, includ evidente ale prelucrarii metalului si lucrari complexe de inginerie, ce sugereaza inceputurile unui centru urban, sustin arheologii, potrivitThe Guardian.

Cu mai mult de 4.000 de ani in urma, constructorii au sculptat intreaga suprafata a insulei in forma de piramida. Acestia au sculptat-o in terase acoperite cu 1.000 de tone de piatra importata, de un alb stralucitor, pentru a-i oferi imaginea unei piramide gigantice, probabil ca cea mai impozanta structura creata de om de pe arhipelagul insulelor Ciclade.

Arheologii implicati in excavarea teraselor au gasit evidente ale unor tuneluri complexe de drenaj, construite cu 1.000 de ani inaintea instalatiilor sanitare interioare din palatul Knossos, din Creta, si evidente ale prelucrarii metalului- doua ateliere de lucru pline cu deseuri rezultate in urma prelucrarii metalelor, un topor, o matrita pentru un pumnal din plumb si zeci de fragmente ale echipamentelor folosite in prelucrarea metalului. Explorari anterioare au detectat mii de sculpturi cicladice din marmura.

Excavarile dezvaluie produse alimentare, precum struguri, masline, migdale, smochine si cereale, iar cercetatorii sunt de parere ca "Mare parte a mancarii a fost importata: ceea ce inseamna ca trebuie sa reconsideram ceea ce stim despre retelele existente pentru a include schimbul de hrana".

Evidentele au fost inregistrate digital, cu ajutorul programului iDig, care functioneaza pe iPad-uri. Acesta creeaza modele 3D ale intregului proces de excavare, astfel incat arheologii au acces la toate datele in timp real.