Foarte rar localități din Norvegia se găsesc în topul locurilor cu cele mai ridicate temperaturi din Europa, însă miercuri acest lucru s-a întâmplat, iar temperaturile au ajuns la 32,7 grade în țara unde în lunile de vară rar temperaturile ”sar” de 25 de grade. Valul de căldură a făcut ca temperaturile să treacă de 32 de grade în Polonia și de 31 de grade în Suedia și Belarus.

Pe 30 mai temperaturile au atins valori neobisnuit de mari in nordul EuropeiFoto: Meteociel

În localitatea Etne, pe coasta de vest a Norvegiei, temperatura a ajuns la 32,7 grade, record pentru luna mai. 32 de grade au fost la Vossevangen și maxima a depășit 30 de grade și în alte localități în țara unde normalul perioadei este între 15 și 19 grade.

Canicula a afectat și Germania, unde maximele au ajuns la 32-33 de grade și în nord. Tot 33 de grade au fost în Slovacia, 32 au fost în Polonia și 31 în Belarus și Suedia. Nici România nu a fost ocolită de căldură, în ultima zi din mai fiind 33 de grade la Galați.

În Danemarca s-a înregistrat cea mai caldă lună mai de când se fac măsurători meteo, estimările fiind că media va fi de peste 15 grade.

Ca dovadă a diversității climatice, în ziua în care maxima ajungea la aproape 33 de grade în sudul Norvgiei, în nordul țării minimele erau și de -3.

Surse: Washington Post, Meteociel, WeatherOnline