În Alpi a nins extrem de mult în ultimele zile, în unele locuri stratul de zăpadă s-a apropiat de 5 metri grosime și peste 40 de stațiuni sunt închise. Vremea a fost foarte rece în sudul Europei și pe Monte Scuro, în regiunea Calabria din Italia, stratul de zăpadă a atins 122 cm. În zonele montane din Turcia și Armenia au fost -28 de grade, iar pe muntele Ai Petri din Crimeea a nins jumătate de metru. În această dimineață au fost -3 grade în Egipt, -5 în Algeria și -2 în Maroc.

HotNews.roFoto: Hotnews

Datele skiresort.info arată că la peste 3.000 de metri, în zona stațiunii elvețiene Andermatt, stratul de zăpadă este 480 cm la altitudini de peste 3.000 de metri. La Sölden, în Austria, sunt 4 metri de zăpadă la 3.350 metri altitudine, iar pe Zugspitze, cel mai înalt vârf din Germania, sunt 3,5 metri. La fel este și în cea mai înaltă parte a domeniului schiabil de la Kaprun (Austria).

În Alpi sunt peste 40 de stațiuni închise, dar alte 400 sunt deschise. Ninsorile au fost abundente și lucrul ieșit din comun ține de cantitatea mare de zăpadă care a căzut în foarte puțin timp. Chiar și la baza muntelui, la 800-1.200 metri altitudine sunt și cazuri în care stratul de zăpada a atins 1.5 metri grosime.

În ultimele zile a fost extrem de frig în sudul Europei, în stațiunea Florina din Grecia minima ajungând la -23 de grade. Chiar și în nordul Africi minimele au scăzut la -6 grade în localitățile mai înalte din Algeria. Și în Spania a fost extrem de frig, în această dimineață au fost -11 grade la Molina de Aragon, -10 grade la Albacete și -6 la Madrid. Extrem de frig a fost și în Egipt, la Nekhel în peninsula Sinai minima atingând -3 grade vineri dimineață (altitudine 420 metri).

Pe vârful Monte Scuro, din regiunea italiană Calabria, stratul de zăpadă a ajuns la 122 cm la 1.710 metri altitudine, la doar câteva zile după ce minima scăzuse până la -12 grade.

Noaptea trecută au fost -28 de grade la Kars, în Turcia (1795 metri altitudine) și -27 în Armenia, la Ashotsk (2000 metri alt).

Pe vârful montan Ai Petri, în Crimeea, stratul de zăpadă a ajuns la 49 cm la 1180 metri altitudine, la doar câteva zile după ce temperaturile au scăzut până la -11 grade.